Vojska Mijanmara optužena za brutalnost

Vlasti u Mijanmaru ne žele komentirati navode da je vojska u akciji ubila nekoliko civila u provinciji Shan, na istoku države. Vladajuća stranka pokušava mirovnim sporazumom okončati dugogodišnji sukob.

Prošlo je više od dva mjeseca od kako su se rasplamsale borbe u ovom prelijepom dijelu provincije Shan. Oni koji su izbjegli još se nisu vratili da obnove svoje domove. Njihove kuće su spaljene, zalihe hrane opljačkane, a seljani kažu da je bilo i ubijanja.

Član Parlamenta iseljani tvrde da su Vladine snage spalile tijela trojice stanovnika. Sai Tun Win kaže da ljudi žive u strahu.

“Plašimo se da će Vlada poslati još snaga u ovo područje. Mogu reći da žele zaštititi stanovništvo, ali nije tačno. To će dovesti do novog nasilja. Seljani će biti izloženi još većem maltretiranju”, rekao je Win.

Sklonište u budističkom hramu

Borbe između vojske Mijanmara i provincije Shan vode se zbog zemlje i resursa. Vojnici provincije Shan vjeruju da ih država kažnjava zato što su odbili potpisati primirje s prethodnom vladom, koju su vodili bivši generali. Stanovništvo se od posljednjeg vala nasilja sklonilo u budistički hram u obližnjem selu. Zabrinuti su za pripadnike svojih porodica, koji su, pod prijetnjom smrću, primorani raditi za mijanmarsku vojsku.

“Ne znam je li moj sin mrtav, jer nikad nisam vidjela njegovo tijelo. Ako je još živ, zašto se nikad nije vratio kući? Nema ga već dugo. Mnogo se brinem i plače mi se kad govorim o tome”, kaže Pa Kon, stanovnica sela.

U Mijanmaru se već duže vremena vodi nekoliko građanskih ratova i svi optužuju jedni druge za zločine. Sai Nandiya tvrdi da su ga Vladine sange mučile nakon što su napale njegovo selo.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera