UN poziva na prekid sukoba u Južnom Sudanu

Prekid vatre, o kojem se jučer govorilo, uopće se ne nazire (AP)

Ujedinjeni narodi su pozvali lidere Južnog Sudana da preduzmu odlučne mjere i situaciju u zemlji stave pod kontrolu, dok se nastavljaju sukobi Vladinih i pobunjeničkih snaga.

Pripadnik mirovnih trupa UN-a poginuo je tokom granatiranja u glavnom gradu Jubi. Šest osoba je ranjeno. Ulice glavnog grada su blokirane, a mirovni proces je doveden u pitanje.

U višednevnim sukobima poginulo je više od 250 ljudi.

Dva dana zaredom odvijaju se sukobi u jugozapadnom dijelu grada, a proširili su se i prema istoku i centru Jube. General državne vojske rekao je da su opozicijske snage potisnute. Nakratko je vladalo zatišje, a zatim su se borbe nastavile.

Bez prekida vatre

Prekid vatre, o kojem se jučer govorilo, uopće se ne nazire. Dvojica ministara su u razgovoru s novinarima izjavila da će predsjednik zatražiti unilateralni prekid vatre, ali on to nije potvrđeno i sukobi su se nastavili.

„Stanovnici Jube poručuju da im ponestaje hrane. Civili su zaključani u kućama, prodavnice su zatvorene, kao i ceste. A to znači da ljudi ostaju bez osnovnih potrepština, kao što su voda i hrana“, javlja reporter Al Jazeere John Hendren.

Vlada Ugande je rasporedila vojnike uz granicu kako bi bila sigurna da se sukobi neće proširiti, ali još nije jasno šta će to značiti za one koji bježe od nasilja.

U toku je humanitarna kriza koja bi se mogla pogoršati.

Izvor: Al Jazeera