May jedina kandidatkinja za premijera Britanije

Theresa May će doći na mjesto dosadašnjeg premijera Davida Camerona, koji se povukao zbog Brexita (EPA)
Theresa May će doći na mjesto dosadašnjeg premijera Davida Camerona, koji se povukao zbog Brexita (EPA)

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May postat će premijerka u srijedu, rekao je danas premijer u odlasku, šef Konzervativne stranke David Cameron i najavio da će on istoga dana podnijeti ostavku.

Cameron, koji je ostavku najavio nakon što su Britanci 23. juna na referendumu izglasali izlazak iz Evropske unije, rekao je da očekuje svoju zadnju sjednicu Vlade održati u utorak, a na pitanja u parlamentu odgovarat će oko 30 minuta u srijedu.

“Nakon toga očekujem da ću otići u (Buckinghamsku palaču) i podnijeti ostavku”, rekao je dosadašnji Cameron ispred svog ureda u Ulici Downing 10.

“Imat ćemo novu premijerku u ovoj zgradi iza mene u srijedu navečer”, rekao je novinarima.

Povlačenje Andree Leadsom

Theresa May jedina je preostala kandidatkinja za novog šefa vladajuće britanske Konzervativne stranke i sada je još samo treba formalno potvrditi, izjavio je u ponedjeljak predsjednik stranačkog odbora koji vodi stranačke izbore, prenose agencije.

Graham Brady rekao je to nakon što se Andrea Leadsom, Mayina suparnica, povukla iz utrke.

Kada je potvrde, May će automatski postati nova premijerka Velike Britanije.

Leadsom se povukla jer, kako je kazala, nema “dovoljnu podršku” za formiranje jake vlade, prenosi Reuters.

‘Brexit ostaje Brexit’

May je tim povodom kazala da neće nastojati da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji, iako se tome neki nadaju, dodavši da su Britanci glasali za izlazak iz Unije.

“Neće biti pokušaja povratka na stražnja vrata. Brexit znači Brexit i pobrinut ćemo se da bude uspješan”, rekla je, prenosi France Presse.

Na pitanje kako namjerava dogovoriti pristup evropskom tržištu, May je kazala da zemlja treba “najbolji trgovinski sporazum, za robe i usluge”.

“Jasno je, također, da je glas za Brexit poruka koja poziva na kontrolu slobodnog kretanja ljudi. To se ne može nastaviti kao sada”.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Prašina nakon oluje koju je izazvao BREXIT i najava ostavke Davida Camerona još se nije slegla, a kandidati za funkciju premijera Velike Britanije već su počeli kampanju. Neki od njih su gostovali u poularnom jutarnjem programu gdje su morali odgovoriti na teško pitanje zbog čega su baš oni najbolji kandidat koji će Veliku Britaniju voditi […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO