Istočnom Halepu prijeti glad

Sirijci koji žive u istočnom dijelu Halepa, koji je pod kontrolom pobunjenika, tvrde da je pitanje vremena kada će ostati bez hrane i goriva, ukoliko Vladine trupe nastave opsadu. Jedina ruta opskrbe opozicije na istoku Halepa prekinuta je već danima. Vladine snage i njihovi saveznici gađaju vozila na cesti i sprečavaju dopremanje goriva, hrane i drugih potrepština u grad, sada u potpunom okruženju.

“Režim svim silama pokušava presjeći put i ostaviti ljude bez hrane”, kazao je Mohammed Al Maas, stanovnik istočnog Halepa.

Opozicija je poslala pojačanje na front i te će borbe odrediti sudbinu približno 300.000 ljudi. Trupe takozvane umjerene opozicije povezane sa Slobodnom sirijskom vojskom najavile su protuofanzivu. Tvrde da će razbiti opsadu i povratiti put koji vodi ka Turskoj.

Za sada ne uspijevaju probiti položaje sirijske vojske i njenih saveznika, koji su nekoliko stotina metara od ceste. Unutar grada stanovnici upozoravaju na moguću humanitarnu krizu.

“Gorivo za agregate i pekare nam može trajati još samo desetak dana”, rekao je stanovnik Halepa.

Civili žrtve zračnih udara

Stanovnici imaju određene zalihe hrane i drugih osnovnih potrepštine, jer su pretpostavljali da bi moglo doći do ovakve situacije. Ali, te zalihe neće biti dovoljne ako opsade potraje.

“Ujedinjeni narodi izražavaju zabrinutost zbog situacije u Halepu. Navode da stanovnicima svih područja, uključujući Halep, treba osigurati pristup humanitarnoj pomoći. Ali, te su riječi bezvrijedne na terenu. Diljem Sirije postoji više od 10 opkoljenih područja, a UN se suočava s poteškoćama prilikom dobijanja odobrenja od Vlade da dostave pomoć”, javila je novinarka Al Jazeere Zeina Khodr.

Ali, glad nije jedina opasnost. Unutar pobunjeničkih enklava zračni udari ruše stambene objekte i ubijaju civile. Dobrovoljci civilne zaštite kažu da su i oni meta napada dok se bore spasiti žrtve.

“Pokušali smo raščistiti cestu Kastiljo i prikupiti tijela ubijenih, ali nismo mogli, jer su na nas otvorili vatru”, rekao je Bebers Meshaal, načelnik civilne zaštite Halepa.

Bit će to teška bitka. Čak i ako pobunjenici spriječe napredovanje Vladinih trupa na terenu, teško se mogu zaštiti od zračnih napada.

Izvor: Al Jazeera