Istočnom Halepu prijeti glad

Sirijci koji žive u istočnom dijelu Halepa, koji je pod kontrolom pobunjenika, tvrde da je pitanje vremena kada će ostati bez hrane i goriva, ukoliko Vladine trupe nastave opsadu. Jedina ruta opskrbe opozicije na istoku Halepa prekinuta je već danima. Vladine snage i njihovi saveznici gađaju vozila na cesti i sprečavaju dopremanje goriva, hrane i drugih potrepština u grad, sada u potpunom okruženju.

“Režim svim silama pokušava presjeći put i ostaviti ljude bez hrane”, kazao je Mohammed Al Maas, stanovnik istočnog Halepa.

Opozicija je poslala pojačanje na front i te će borbe odrediti sudbinu približno 300.000 ljudi. Trupe takozvane umjerene opozicije povezane sa Slobodnom sirijskom vojskom najavile su protuofanzivu. Tvrde da će razbiti opsadu i povratiti put koji vodi ka Turskoj.

Za sada ne uspijevaju probiti položaje sirijske vojske i njenih saveznika, koji su nekoliko stotina metara od ceste. Unutar grada stanovnici upozoravaju na moguću humanitarnu krizu.

“Gorivo za agregate i pekare nam može trajati još samo desetak dana”, rekao je stanovnik Halepa.

Civili žrtve zračnih udara

Stanovnici imaju određene zalihe hrane i drugih osnovnih potrepštine, jer su pretpostavljali da bi moglo doći do ovakve situacije. Ali, te zalihe neće biti dovoljne ako opsade potraje.

“Ujedinjeni narodi izražavaju zabrinutost zbog situacije u Halepu. Navode da stanovnicima svih područja, uključujući Halep, treba osigurati pristup humanitarnoj pomoći. Ali, te su riječi bezvrijedne na terenu. Diljem Sirije postoji više od 10 opkoljenih područja, a UN se suočava s poteškoćama prilikom dobijanja odobrenja od Vlade da dostave pomoć”, javila je novinarka Al Jazeere Zeina Khodr.

Ali, glad nije jedina opasnost. Unutar pobunjeničkih enklava zračni udari ruše stambene objekte i ubijaju civile. Dobrovoljci civilne zaštite kažu da su i oni meta napada dok se bore spasiti žrtve.

“Pokušali smo raščistiti cestu Kastiljo i prikupiti tijela ubijenih, ali nismo mogli, jer su na nas otvorili vatru”, rekao je Bebers Meshaal, načelnik civilne zaštite Halepa.

Bit će to teška bitka. Čak i ako pobunjenici spriječe napredovanje Vladinih trupa na terenu, teško se mogu zaštiti od zračnih napada.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Opozicione grupe i front Al-Nusra objavili su da privremeno obustavljaju operacije na područjima u blizini jedinog puta koji vodi do dijela grada Halepa pod kontrolom pobunjenika. Ta putna komunikacija više nije prohodna jer je izložena direktnoj vatri sa položaja Assadovih snaga.U međuvremenu, nekada glavna opoziciona grupa “Slobodna sirijska vojska” proživljava teške trenutke. Zašto je tako, objašnjava […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO