Građani Venecuele hranu kupuju u Kolumbiji

Blizu 35.000 građana Venecuele prešlo je granicu s Kolumbijom kako bi došli do hrane i lijekova, koje kod kuće ne mogu nabaviti. Država se bori s političkom i ekonomskom krizom, uzrokovanom padom cijene nafte, pa je predsjednik Nicolas Maduro odlučio na samo 12 sati otvoriti granicu koju je ranije zatvorio zbog krijumčarenja.

Očekivali su nekoliko hiljada ljudi. Međutim, kada je policija otvorila granicu, desetine hiljada požurile su preko. Za njih je to bila jedinstvena prilika da dođu do hrane, lijekova i osnovnih potrepština, koje su u Venecueli preskupe, ili ih, jednostavno, nema. Žurili su, svjesni da imaju svega 12 sati za kupovinu.

“Plakala sam dok sam prelazila most, jer sam vidjela tu lavinu ljudi. Za mene je nezamislivo da cijela Venecuela želi doći ovamo, u susjednu zemlju, kako bismo nabavili stvari koje nemamo kod kuće. Svaki dan imamo sve manje stvari”, tvrdi Ada Marquez.

Recesija i hiperinflacija

Ekonomija Venecuele zavisna je od nafte. Država proizvodi vrlo malo drugih artikala i većinu uvozi. Pad cijena nafte smanjio je budžetske prihode, pa se Venecuela mjesecima bori s recesijom i hiperinflacijom.

Prošle sedmice više stotina žena probilo se preko zatvorenog graničnog prelaza kako bi nabavile hranu. Maduro je odlučio nakratko otvoriti prelaz koji je prije skoro godinu dana zatvorio kako bi spriječio krijumčarenje robe.

“Veliko je olakšanje što možemo doći ovamo po proizvode kojih nema kod kuće”, ističe Bernarda Oliveros.

“Nemamo hrane, jestivog ulja, brašna… Zato smo morali doći ovamo”, dodaje Carmen Velazco.

Nakon što su granicu prešli pješke, kolumbijska Vlada osigurala im je autobuse do prodavnica, koje su tog dana primale i njihovu valutu, venecuelanski bolivar. Kupili su koliko su mogli ponijeti u rukama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zbog visoke stope kriminala i ubistava, Venecuela je jedna od najopasnijih država na svijetu. Od početka ekonomske krize, otmice su postale veoma unosan posao, a ima ih sve više. Iz Caracasa više Lucia Newman

Prihodi državne naftne kompanije Vencuele u godini dana pali su za više od 40%. Jednim djelom to je posljedica globalnog pada cijena tog energenta, ali i glavni uzrok teške ekonomske situacije u zemlji. Recesija i trocifrena inflacija dovode u pitanje mogućnost Venecuele da vraća dugove, koji joj dolaze na naplatu. Više u priči Lucie Newman.

Mnoge aviokompanije prekinule su redovne linije za glavni grad Karakas, jer tvrde da letovi više nisu rentabilni.

01 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO