Argentina slavi 200 godina nezavisnosti

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predvodio je proslavu 200. godišnjice proglašenja nezavisnosti svoje države od Španije. Centralna svečanost održana je u provinciji Tucuman, na sjeveru države. Svečanosti je prisustvovao i bivši španski kralj Juan Carlos.

Argentinski gaučosi krenuli su na put prema provinciji Tucuman prije nekoliko sedmica, jer je u toj regiji prije 200 godina Argentina proglasila nezavisnost.

“Htjeli smo pokazati jedinstvo. Godinama vladaju političke podjele. Nadam se da će nas ova godišnjica ujediniti oko zajedničkog cilja, oko zajedničkih zadataka”, kaže Silvana di Tocco iz udruženja gaučosa.

Jubilej se slavi širom zemlje.

“Slavi se skromnije nego ranijih godina. Vlasti kažu da je to zbog mjera štednje. Argentina prolazi kroz težak period. Čim je stupio na vlast, novi predsjednik Mauricio Macri proveo je cijeli niz mjera štednje u pokušaju da oporavi ekonomiju”, izvještava reporterka Al Jazeere Teresa Bo.

‘Djeca nam umiru’

Na udaru mjera štednje našle su se najranjivije grupe, a zbog pokušaja da se naprave budžetske uštede, porasle su cijene hrane, režija i transporta. Predsjednik Macri na vlast je došao prije sedam mjeseci i kaže da se susreće s brojnim izazovima i da je prelazni period težak, a startna pozicija nove Vlade još teža. Dodaje kako je njegova administracija “zatekla državu načetu lažima i korupcijom i morali smo poduzeti brojne mjere, koje nisu jednostavne. Mnogima je život sada teži, no nismo imali izbora.”

Premda je nezavisnost proglašena u Tucumanu, ta regija je jedna od najsiromašnijih argentinskih provincija. Ljudi koji žive u sirotinjskim naseljima kažu da nemaju razloga za slavlje i kako im je dosta neispunjenih obećanja koja daju političari.

“Političari stalno nešto obećavaju, ali djeca su neuhranjena, ne mogu se obrazovati, djeca nam umiru. U protekle tri godina situacija se svakodnevno pogoršava. Možemo se samo nadati da će biti bolje, ali nadu smo izgubili”, kaže stanovnik Tucumana Angel Villagran.

Tokom 200 godina nezavisnosti Argentina je vidjela brojna krvoprolića, diktature i ekonomske krize. Oni koji su došli na proslavu nadaju se da će budućnost biti bolja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO