Video: Žestok napad sirijskih pobunjenika

Napad pobunjenika na Assadove snage [YouTube/Noureddine al-Zanki Movement via Storyful]

Nakon što su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prošle sedmice zauzele Farme al-Mallah u blizini Halepa, pobunjenički borci iz Pokreta Noureddine al-Zanki i članovi pobunjeničke koalicije Jaish al-Fateh pokrenuli su u subotu iznenadni napad na režimske snage.

Na videosnimku koji su objavili pripadnici Pokreta Noureddine al-Zanki se vidi kako pobunjenici zauzimaju južne dijelove Farmi al-Mallah uz korištenje raznovrsnog oružja, uključujući tenkovi, minobacače te američke GM-71 TOW rakete zemlja-zrak.

Iako su aktivisti iz Halepa izvijestili da je više od 40 Assadovih boraca ubijeno u napadu 9. jula, izvještaji objavljeni u nedjelju ukazuju da su pripadnici Pokreta Noureddine al-Zanki bili prisiljeni da se povuku sa Farmi al-Mallah jer su bili izloženi žestokoj raketnoj i artiljerijskoj vatri u tom području.

Prorežimski mediji tvrde da je u nedjelju ubijeno najmanje 75 pobunjeničkih boraca.

Kako su režimske snage uspjele povratiti kontrolu nad Farmama al-Mallah, strateška cesta Castillo, jedina opskrbna ruta za pobunjenike u i iz grada, našla se u dometu oružja Assadovih vojnika.

Ranije su pobunjenici zatvorili cestu za civile, nakon što ih je nekoliko poginulo u granatiranju u petak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO