Video: Anatomija u virtualnoj realnosti

Studenti medicine Univerziteta Case Western Reserve koriste interaktivne trodimenzionalne holograme u okviru nastave iz anatomije umjesto da seciraju leševe.

Pokret prsta je dovoljan da se oživi hologramsko tijelo.

Ovaj vid obuke im omogućava Microsoftova tehnologija nazvana HoloLens.

“Vidjeti stvari u 3D-u je bilo nešto što ste prije mogli učini samo uz pomoć nekih naočala. Ono što HoloLens omogućava jeste prilika da hodate oko ovih 3D objekata i da ih doista doživite, kao da se oni zaista nalaze sa vama u prostoriji”, pojasnio je profesor Mark Griswold.

Sistem za prikaz 3D objekata koristi tehnologiju proširene stvarnosti, tako da studenti mogu vidjeti dijelove tijela iz različitih uglova.

Tehnologija omogućava profesorima da komuniciraju sa studentima sa udaljenih lokacija.

“Ovo doista mijenja značenje: biti na nastaviti. Pratio sam informacije o ovim stvarima više od desetgodina i nisam u potpunosti shvatao njihovu 3D strukturu dok ih nisam vidio u HoloLensu”, kazao je profesor Griswold.

Tehnologija se zasad koristi samo za anatomiju, ali bi se uskoro mogla koristiti i na predavanjima iz umjetnosti ili paleontologije.

Izvor: Al Jazeera i AJ+


Povezane

Posljednji je dan ovogodišnjeg filmskog festivala Tribeca.Ove godine organizatori su pokušali gledateljima približiti virtuelnu realnost. Za nesvakidašnji doživljaj filmova potrebna je posebna oprema, zahvaljujući kojoj gledaoci imaju dojam da su u središtu događaja.  

Published On 25 Apr 2016

Najveći iskorak u industriji ove godine, napravio je Sony, koji je ptredstavio nove verzije starih igrica za PlayStation.

Published On 17 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO