Ubijeni borci Boko Harama u obračunu

Pripadnici grupe Boko Haram trpe teške gubitke u borbi s vladinim snagama (AP)

Dva nigerijska vojnika i šesnaest boraca grupe Boko Haram ubijeni su u napadu, koji su na sjeveroistoku Nigerije izveli pripadnici Boko Harama.

Kako javljaju mediji, borci Boko Harama pokušali su ući u vojnu bazu na motociklu sa eksplozivom, ali su vojnici odbili njihov napad nakon čega je uslijedio oružani obračun, koji je trajao više sati, rekao je vojni portparol, prenosi AP.

Taj dio zemlje već duže vrijeme potresaju oružani nemiri, a u sukobima vladinih snaga i boraca grupe Boko Haram samo je u zadnjih nekoliko mjeseci poginulo blizu 1000 ljudi.

Boko Haram se povlači

Prošlog mjeseca vladine snage su nanijele teške gubitke grupi Boko Haram pri čemu su uspjeli osloboditi više od 5000 ljudi, koje su pripadnici grupe držali pod svojom kontrolom.

U akciji nigerijske vojske, koja je bila pomognuta vojnim snagama Čada i Nigera, oslobođena su sela Zangebe, Maiwa, Algaiti i Mainari.

U akciji je zaplijenjen arsenal oružja i oslobođen je veliki broj talaca.

Regija Borno, koja se nalazi na sjeveroistoku Nigerije, poprište je borbi koje se već šest godina vode između vladinih snaga i pripadnika grupe Boko Haram.

Prošle godine vladine snage su uspjele potisnuti pripadnike grupe iz velikog dijela regije nakon čega je oslobođeno hiljade talaca, ali Boko Haram još uvijek ima kontrolu nad dijelom teritorije te i regija Adamawa i Yobe.

Humanitarna kriza

Sjever i sjeveroistok Nigerije, zbog oružanog djelovanja grupe Boko Haram, nalazi se u stanju humanitarne krize, a nedavno objavljeni izvještaj UNICEF – a objelodanio je podatak da skoro 250 hiljada nigerijske djece regije pati od akutne neuhranjenosti.

Stručnjaci UNICEFA – a tvrde da je moguće da svako peto dijete mlađe od pet godina umre od gladi i da je najteža situacija u izbjegličkim kampovima koji se nalaze u okolini grada Bama.

Od početka sukoba između grupe Boko Haram i nigerijske vojske poginulo je 20 000 ljudi, a procjenjuje se da je dva miliona ljudi bilo primorano napustiti svoje domove.

Boko haram je grupa koja se duže od sedam godina bori protiv snaga nigerijske vlade, a zloglasni su postali zbog prakse otimanja žena i djevojčica.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO