Šef egipatske diplomatije u Izraelu

Benjamin Netanyahu je izrazio zadovoljstvo prvim posjetom šefa egipatske diplomacije Izraelu od 2007. (EPA)

Šef egipatske diplomacije Sameh Shoukry putuje u nedjelju u Izrael u prvi posjet takve razine unazad devet godina kako bi se sastao s premijerom Benjaminom Netanyahuom, objavile su dvije zemlje.

Shoukry će razgovarati s Netanyahuom o nastavku izraelsko-palestinskih pregovora, priopćilo je egipatsko ministarstvo.

Razmotrit će “mjere povjerenja” koje treba promovirati kako bi se “stvorio povoljan okoliš za izravni nastavak pregovora” između dviju strana “u cilju pronalaženja trajnog i pravednog rješenja”, kazao je on, kako prenosi Hina.

Egipatski ministar otputovao je u Ramallah 29. lipnja kako bi se susreo s palestinskim dužnosnicima.

Netanyahu zadovoljan posjetom

Netanyahu je izrazio zadovoljstvo prvim posjetom šefa egipatske diplomacije Izraelu od 2007. na tjednom vijeću ministara.

“Susrest ću se s njim ovog popodneva te ponovno navečer”, izjavio je Netanyahu čije je riječi emitirao javni radio.

“Ovaj je posjet važan iz nekoliko razloga: odražava promjenu do koje je došlo u odnosima Egipta i Izraela koja je rezultirala apelom egipatskog predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija za unapređenjem mirovnog procesa s Palestincima i arapskim zemljama”, dodao je on.

U svibnju je već egipatski predsjednik izrazio spremnost da pomogne obnovi mirovnog procesa između Palestinaca i Izraelaca, koji je trenutno na mrtvoj točki.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošle sedmice Reuters je objavio da u nacrtu izvještaja bliskoistočnog mirovnog kvarteta, u koji je imao uvid, stoji da bi Izrael trebao zaustaviti izgradnju naselja.

Published On 04 Jul 2016

Hamas, koji kontroliše okupirani dio Pojasa Gaze, pokušava okrenuti novi list u odnosima s egipatskim vlastima. Lideri tog pokreta su odlučili pojačati kontrolu granice između Gaze i Egipta. Potez se tumači kao pokušaj Hamasa da stekne povjerenje službenog Kaira da taj pokret ne podržava oružane grupe na Sinaju, koje često napadaju egipatsku vojsku.   

Published On 16 Jun 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO