Porodica ubijene novinarke tuži Siriju

Colvin je stradala od eksplozija granata koje su ispalile snage Bashara al-Assada (EPA)

Porodica američke novinarke Marie Colvin, koja je prije četiri godine poginula u Siriji, tužila je Vladu predsjednika Bashara al-Assada.

Porodica navodi da posjeduju dokaze da je ona ubijena u sklopu politike namjerne likvidacije predstavnika medija, prenosi Srna.

Colvin je poginula u februaru 2012. godine u oblasti Babar Amr, koju su u pokrajini Homs pod svojom kontrolom držali pobunjenici. Stradala je od eksplozija granata koje su ispalile vladine snage.

Neposredno prije pogibije uživo se javila za BBC, Channel 4 i CNN.

Praćenje preko telefona

Njena porodica tvrdi da je satelitski telefon, koji je ona koristila za javljanje, pratila sirijska obavještajna služba i da je upotrijebljen za lociranje medijskog centra u Babar Amru, gdje je bila stacionirana.

Prema dokumentima, koje posjeduju advokati porodice, doušnik sirijske Vlade je potvrdio lokaciju i naređen je napad na novinare.

U dokumentima se navodno nalazi dokaz da je artiljerijski napad odobrio Assadov brat Maher, koji zapovijeda Republikanskom gardom.

Izvor: Agencije


Povezane

Ubijeni Amerikanka Marie Colvin, koja je radila za britanski Sunday Times, i francuski fotoreporter Remy Osclik, iskusni izvještači sa ratnih područja.

Published On 22 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO