Obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine

U Ukrajinskoj regiji Donbas obnovljeni sukobi između vladinih snaga i proruskih separatista (EPA)

Najmanje tri vojnika su ubijena, a šesnaestero ih je ranjeno tokom operacija ukrajinske vojske u protekla 24 sata na kriznom istoku zemlje, javlja Anadolija.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrej Lisenko izjavio je da proruski separatisti i dalje krše primirje, a da ukrajinske snage nastavljaju operacije u regiji Donbasa.

“Najmanje tri vojnika su poginula, a 16 ih je ranjeno u operacijama tokom proteklih 24 sata”, kazao je Lisenko i dodao da su vojnici stradali u napadima proruskih separatista u Donjecku i Luhanjsku.

Iako je još u februaru prošle godine potpisan mirovni sporazum u Minsku, istok Ukrajine je i dalje poprište čestih sukoba i krhkog primirja. Obje strane se međusobno optužuju za njegovo kršenje. 

Ivan Šimonović, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za ljudska prava, upozorio je nedavno da je “kriza daleko od završetka i da ne bi trebala da se izgubi s radara međunarodne zajednice”.

Devet hiljada ubijenih u sukobu

Sukob između ukrajinske vojske i proruskih separatista počeo je u aprilu 2014. godine.

Ukrajinska vlada i zapad optužuju Kremlj da podržava proruske separatiste, što Moskva odlučno negira.

Do sukoba između ukrajinske vojske i snaga proruskih separatista došlo je nakon euromajdanskih protesta u kojima je svrgnut proruski predsjednik zemlje Viktor Janukovič.

Nakon Janukovičevog svrgavanja Ukrajina je dobila prozapadnu i proeuropsku vladu, a odgovor Rusije, na stanje u Ukrajini, bila je aneksija poluotoka Krima.

U sukobima koji su uslijedili, procjenjuje UN, poginulo je više od devet hiljada ljudi, a ranjeno i povrijeđeno je više od 20 hiljada građana Ukrajine.

Iz zemlje je zbog rata izbjeglo više od 100 000 ljudi, a većina je otišla u susjednu Rusiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO