Susret Cavusoglua i Lavrova u Sočiju

Cavusoglu i Lavrov sastali su se na marginama sastanka Vijeća ministara Crnomorske organizacije za ekonomsku saradnju (Anadolija)

Šefovi diplomacija Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Cavusoglu sastali su se na marginama sastanka Vijeća ministara Crnomorske organizacije za ekonomsku suradnju (BSEC) u ruskom Sočiju.

Cavusoglu je doputovao u prvi posjet Rusiji nakon zahlađenja odnosa između dvije zemlje do kojeg je došlo krajem prošle godine, kada su turske zračne snage oborile ruski avion koji je ušao u turski prostor.

Sastanak je trajao tridesetak minuta, a dvojica šefova diplomacija su razgovarali o procesu normalizacije bilateralnih odnosa koji je započet nedavnim telefonskim razgovorom predsjednika Turske i Rusije, Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina.

Neposredno pred početak susreta u Sočiju, turski ministar Cavusoglu se u kratkoj izjavi za medije zahvalio ruskom kolegi Lavrovu na pozivu na sjednicu BSEC-a i na ukazanoj dobrodošlici.

Pola godine bez susreta

“Predsjednik Erdogan je poslao pismo ruskom kolegi Putinu, a potom su i telefonom razgovarali. To su bili konstruktivni potezi. Nama su dali zadaću da održimo sastanak i pratimo proces normalizacije bilaterale te podizanja odnosa na željeni nivo”, kazao je Cavusoglu.

Podsjetivši da BSEC ove godine slavi 25 godina postojanja, Cavusoglu je kazao da su napori Rusije u toj organizaciji izuzetno efikasni.

I ruski ministar Lavrov se zahvalio turskom kolegi na odzivu da prisustvuje sjednici ministara vanjskih poslova BSEC-a, te dodao da će na sastanku razgovarati o konkretnim potezima potrebnim u procesu normalizacije odnosa između dvije zemlje.

Cavusoglu i Lavrov posljednji put su se sastali neposredno nakon izbijanja bilateralne krize i to na Summitu OSCE-a koji je održan u Beogradu.

Srbija je danas preuzela predsjedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku suradnju.

Izvor: Agencije