ISIL hladnim oružjem, brutalno ubio 20 talaca u Daki

Trinaest talaca je spašeno u akciji komandosa protiv ISIL-a, čiji su napadači upali u restoran i držali taoce. Grupa od devet naoružanih napadača upala je u restoran u diplomatskoj četvrti bangladeške prijestolnice Dake i ubila najmanje dvojicu policajaca, te držala najmanje 20 talaca.

“Većina njih su brutalno ubijeni hladnim oružjem“, kazao je glasnogovornik vojske, brigadni general Nayeem Ashfaq Chowdhury.

Prethodno je saopćeno da je akcija okončana i da je situacija pod kontrolom

Još jedan policajac je ranjen u petak navečer, dok napadači drže najmanje 20 civila, većinom stranaca, kao taoce u restoranu O'Kitchen u području Gulshan. Specijalne snage spasile su dvojicu, šefa kuhinje i električara.

Među taocima ima osoba italijanske nacionalnosti.

Ljekarski izvori agencije AP navode kako je 25 policajaca i jedan civil povrijeđeno.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za ovaj napad, javlja agencija Reuters, pozivajući se na propagandnu internetsku stranicu grupe Amaq.

Popularna lokacija

Benazir Ahmed, lider elitnog Bataljona za hitne akcije, jedinice koja se bori protiv kriminala, u petak navečer  je kazao kako njegov tim radi na planu za pokušaj spašavanja ljudi koji se nalaze u restoranu.

„Željeli bi riješiti ovu situaciju na miran način i pozivam sve da ostanu mirni i da ne paniče“, kazao je.

a, šef u pekari Holey Artisan koja se nalazi u istoj zgradi kao i restoran, pobjegao je tokom napada. On je za Dhaka Tribune izjavio kako je vidio dvojicu mršavih napadača, koji su izgledali mlađi od 30 godina, kako imaju sitno vatreno oružje, a jedan je imao i oštro oružje sa sobom.

Novinar Al Jazeere Maher Sattar iz Dakeje  javio:

„Ovo je mjesto gdje imate mnogo stranaca i bangladeške elite i veoma je popularno među ljudima iz diplomatskog kora. Zbog toga se mnogi pitaju da li je to razlog odabira ove lokacije za napad.“

Niz napada u Bangladešu

Američki State Department na Twitteru je potvrdio talačku krizu u diplomatskoj četvrti Dake.

Jedan svjedok, koji živi nedaleko od područja napada, kazao je kako je čuo pucnjavu i kako situacija “izgleda veoma loše”.

Bangladeš je pogođen nizom napada, pri čemu su se uglavnom koristile mačete, a ne vatreno oružje.

Mete su sekularni blogeri, ateisti, intelektualci i pripadnici vjerskih manjina.

U tri godine ubijeno je više od 50 osoba, a napadi se uglavnom pripisuju pobunjeničkim grupama, podsjeća agencija AFP. 

Izvor: Al Jazeera i agencije