‘Happy Birthday’ je javno vlasništvo

Američki sud odlučio je da Happy Birthday (Sretan rođendan), vjerovatno najprepoznatljivija pjesma na svijetu, nije privatno vlasništvo. Ovom presudom okončan je spor vezan za autorska prava na pjesmu, a oni koji su plaćali za prava mogli bi dobiti milionske naknade.

Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obamu ni centa nije koštalo pjevanje Happy Birthday u javnosti. Ali, kad je rediteljici Jennifer Nelson rečeno da plati 1.500 dolara da bi je koristila u dokumentarcu, pokrenula je tužbu.

“Za mene je to bilo mnogo novca, jer je bila riječ o neplaniranom trošku. Mislim da je ljudima uvijek bilo jednostavnije platiti kako bi koristili pjesmu, koliko god im to možda bilo čudno”, rekla je Jennifer Nelson.

Nejasni podaci kompanije

A bilo je čudno, naročito zbog toga što vlasnik autorskih prava, kompanija Warner Chappell Music, nikad nije imao legitimno pravo na pjesmu. Original su, kao dječiju pjesmicu, 1893. godine napisale vaspitačica u vrtiću Patty Smith Hill i njena sestra Mildred.

Profesor prava Robert Brauneis sa Univerziteta “George Washington” prvi je otkrio nedostatke u tvrdnjama kompanije.

“Bilo mi je neobično to što je pjesma vjerovatno napisana 1890-ih, a Warner je tvrdio da je zaštićena zakonom o autorskim pravima tek 1935. godine. Govorimo o praznini od više od 40 godina”, rekao je Brauneis.

Pjesmarica objavljena 1920-ih bila je najkonkretniji dokaz – sadrži muziku i tekst pjesme Happy Birthday bez ikakve napomene o pravima. Prošle godine sud je odlučio da pjesma nije privatno vlasništvo i da se može besplatno koristiti na bilo kojem jeziku.

Milioni dolara odštete

“U nagodbi, odobrenoj ove sedmice, Warner Chappell je pristao isplatiti 14 miliona dolara hiljadama osoba koje su platile licencu za korištenje pjesme tokom više od 60 godina”, kazao je stanovnik Washingtona Tom Ackerman.

“Moji advokati su detaljno istraživali, nazvali brojne studije i ljude koji su platili za pjesmu, kako bi ih obavijestili da mogu potraživati novac”, rekla je rediteljica Nelson, koja je upravo završila dokumentarac o historiji pjesme Happy Birthday.

A sada bi se isto moglo desiti s još jednom pjesmom. Ako njeni advokati dobiju tužbu vezanu za američku narodnu pjesmu This Land Is Your Land. Tvrde da autorsko pravo, koje je imao pjevač Woody Guthrie, nije produženo nakon njegove smrti.

Izvor: Al Jazeera