Ekonomske posljedice terorizma

Oružani napad na aerodrom Ataturk u Istanbulu tek je posljednji u nizu koji je ostavio poginule, ranjene i prestravljene. Neprekidna prijetnja terorizmom neminovno ostavlja psihičke i ekonomske posljedice. Sa svima njima živi Turska.

Cijelo prijepodne Muaz je sam u radnji. Tepihe je donedavno pokazivao desecima kupaca dnevno. Sjeća se punih ulica, popunjenih hotela. Tokom 16 godina, koliko radi, kaže, nikad nije vidio ovakav Istanbul.

“Otvorimo u 8:00 i do 12:00 sati ništa. Niko čak ni ne uđe. Posao ide loše, a na sve to i ovi užasni napadi. Turisti, putnici… svi se plaše da dođu. Ne misle više da je ovo sigurno mjesto. Jako je loše u Istanbulu ove godine. Mnogo je ljudi izgubilo posao, izgubilo život”, kaže Muaz Kasimoglu, trgovac tepisima.

Kasno popodne u ljetnoj sezoni trebalo bi vrvjeti od žamora, smijeha i lupkanja escajga. Tamara i Muhamed bit će, međutim, tek izuzeci od nekadašnjeg pravila.

“Ne plašimo se. Mislim da je obezbjeđenje na visokom nivou. Jeste pomalo zastrašujuće, ali nadam se da će sve biti uredu”, kazala je Tamara iz Uzbekistana.

‘Ostat ćemo jaki…’

“Nisam promijenio mišljenje. Čuo sam na vjestima šta se dogodilo dan prije nego što ću doći. I izabrao sam da dođem. I moja porodica će doći sutra. Čuli smo se i rekao sam im da je sve uredu. Ono što se dogodilo je nešto što se može desiti bilo gdje”, rekao je Muhamed, turista iz Saudijske Arabije.

Međutim, kod stanovnika Istanbula se stvara utisak da je Turska prepuštena sama sebi. I to počinje uzimati danak.

“Naravno da smo uplašeni. Plašim se odlaska kući i dolaska na posao. Života u ovom gradu. Teško je. Ali, ovo je naš dom. Nećemo odustati. Ostat ćemo jaki. I, ako se moramo s ovim suočavati sami, suočavat ćemo se sami. Nemamo drugu opciju”, kazao je Muaz.

“Ako je suđeno da se desi, desiće se. To je moto onih kojima teroristički napadi i pretnje neće promeniti već isplanirane turističke rute. Ali, takvi su u manjini. Poslednji u nizu oružanih napada u Turskoj samo je još više istakao već primetan osećaj izolovanosti ove zemlje. I to se vidi”, javlja iz Istanbula reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Izvor: Al Jazeera