Američki sud odbacio tužbu protiv Gulena

Gulen, u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji u SAD-u, negira sve optužbe (EPA)
Gulen, u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji u SAD-u, negira sve optužbe (EPA)

Američki sud odbacio je tužbu protiv muslimanskog propovjednika i protivnika turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, uz obrazloženje da nije nadležan u tom predmetu, potvrdili su advokati obiju strana, prenose agencije.

Fethullah Gulen, nekadašnji Erdoganov saveznik, koji danas živi u samonametnutom egzilu u Pennsylvaniji, tereti se da je “instrumentalizovao” svoje sljedbenike u turskoj policiji i sudstvu kako bi se obračunao sa pripadnicima suparničkog duhovnog pokreta tzv. Tahsyje grupe, koja se navodno povezuje sa Al-Kaidom.

Okružni sud u Scrantonuje odbacio tužbu uz obrazloženje da se postupak protiv Gulena zbog navodnog prijestupa u Turskoj ne može voditi u SAD-u, rekao je advokat Robert Amsterdam, koji je zastupao tužitelja, a angažovala ga je turska vlada.

Po ocjeni Gulenovog advokata Michaela Millera,”cijeli je proces politički motivisani napad, kojim je upravljao Erdogan”. “Jedino što je Gulen učinio jest to da je javno optužio Erdoganovu administraciju za korupciju i autoritarnost”, tvrdi njegov advokat.

Istrage o korupciji

Gulen, koji je nekada bio saveznik Erdogana, optužen je u Turskoj da je 2013. godine poticao istrage o korupciji, kojima su bili obuhvaćeni i ljudi bliski turskom predsjedniku, te da je pokušao da srušiti tursku vladu.

Zajedno sa još 68 osoba, uključujući nekadašnjeg šefa policije, optužen je za “pokušaj nasilnog rušenja turske republike”, vođenje terorističke organizacije i “političku špijunažu”.

Gulen, u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji u SAD-u, negira sve optužbe.

Preko Ministarstva vanjskih poslova, Turska je još početkom godine zatražila od SAD-a Gulenovo izručenje radi procesuiranja pred turskim pravosuđem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO