Sarkozy: Izbjeglice moraju poštovati kršćansku tradiciju

Sarkozy kaže da je problem izbjeglica izazvao nemir (AFP)

Bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy izjavio je da oni koji žele živjeti u Francuskoj, aludirajući pritom na izbjeglice, moraju poštovati kršćansku tradiciju te zemlje.

Lider francuske opozicione Republikanske partije Sarkozy govorio je na mitingu održanom u francuskom gradu Lilleu, a tom prilikom je poručio kako je problem izbjeglica u francuskom društvu izazvao nemir, prenosi Anadolija.

“Globalne migracije pokazale su da neke stvari u Francuskoj nisu na pravom putu i u tom smislu su prouzrokovale jednu svijest”, rekao je Sarkozy.

Kršćanska tradicija

On je istakao da je Francuska zemlja u kojoj su vjerski poslovi u potpunosti odvojeni od državnih.

“Francuska je zemlja koja ima kršćansku tradiciju, crkve, katedrale i manastire. Oni koji žele ovdje živjeti, to moraju poštovati”, kazao je on.

Dodao je kako Francuska treba napraviti korake kako bi zaštitila svoje kulturne vrijednosti.

“Da li će Francuska ostati Francuska i u budućnosti? To je naše glavno pitanje. Možda ovo pitanje ne smeta ‘naprednjacima’, ali izaziva nemir našeg stanovništva”, zaključio je Sarkozy.

Izvor: Agencije


Povezane

Politički povratak Nicolasa Sarkoziya, novi izborni poraz vladajućih socijalista, te manje glasova od očekivanog desničarskom Nacionalnom frontu, komentari su nakon prvog kruga lokalnih izbora u Francuskoj. Drugi se održavaju u nedjelju 29. marta.

Published On 23 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO