Obama Trumpu: Predsjednik nije lik iz ‘reality showa’

Obama vjeruje kako će pukotine među demokratima, nakon borbe Clinton - Sanders, uskoro zacijeliti (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je nadu da će sljedeći tjedni donijeti zacjeljivanje pukotina među demokratima, nakon što je Hillary Clinton osigurala pobjedu u utrci za nominaciju stranke i ulazak u borbu za Bijelu kuću s republikancem Donaldom Trumpom.

Istovremeno, poslao je i poruku najvjerojatnijem republikanskom kandidatu, ekscentričnom bogatašu Donaldu Trumpu, kojeg se dotaknuo govoreći o svojoj ulozi u predsjedničkoj kampanji.

“Moja glavna uloga u tom procesu je da podsjetim američki narod o kako ozbiljnom poslu je riječ. Predsjednik nije lik iz televizijskog reality showa“, poručio je Obama, aludirajući na Trumpov nekadašnji angažman u jednom od takvih zabavnih tv-formata.

Obama je gostovao na NBC-ju, što je bio prvi javni nastup američkog predsjednika nakon što je Hillary Clinton pobijedila Bernieja Sandersa u višemjesečnoj, iscrpljujućoj i žestokoj borbi za mjesto demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima koji će biti održani 8. studenoga.

“Nadam se da ćemo u sljedećim tjednima povući svi zajedno. Ono što se događa u predizbornoj kampanji ponekad zna biti malo bolno”, ocijenio je Obama.

Poziv na jedinstvo demokrata

Istaknuo je i značajnu ulogu Sandersa u borbi s Clinton, te izrazio nadu da će priznati pobjedu svoje protivnice. Sanders je odbio priznati poraz i poručio da će nastaviti boriti za nominaciju.

“Vukao je stranku i predstavljao pravi izazov. Donio je ogromnu dozu energije i nove ideje u kampanji. Mislim da je Hillary učinio boljom kandidatkinjom”, rekao je američki predsjednik za Sandersa.

Obama i Sanders će se sastati danas, a očekuje se da će ga predsjednik tom prilikom pozvati na formalno okončanje kampanje kako bi se podijeljena stranka mogla ujediniti i fokusirati energiju na borbu protiv Trumpa.

Iako je njezina pobjeda izvjesna, kandidaturu Hillary Clinton, bivše državne tajnice u prvom predsjedničkom mandatu Baracka Obame demokratski delegati još moraju potvrditi na konvenciji koja će se održati u Philadelphiji u srpnju.

Izvor: Agencije