Univerzitet platio otkupninu hakerima

Upravno i nastavno osoblje, kao i studenti, deset dana su bili bez elektronske pošte (AP)

Univerzitet u Calgaryju, žrtva hakiranja, platio je otkupninu od 20.000 dolara (14.000 eura) da bi mu napadač vratio kontrolu nad serverima za elektronsku poštu.

Univerzitet se time izložio kritici jer ta odluka može da podstakne visokotehnološki kriminal, prenosi Beta.

“Univerzitet u Calgaryju je bio meta napada koji je pogodio njegov informativni sistem”, saopćio je Rektorat, ukazavši da su upravno i nastavno osoblje, kao i studenti, deset dana bili bez elektronske pošte.

Pošto je Univerzitet “platio otkup od gotovo 20.000 dolara” u digitalnoj valuti bitcoin, operater informacionih usluga Univerziteta je dobio šifre pomoću kojih je deblokirao servere.

“Nema indicija da su lični podaci ili podaci Univerziteta objavljeni na internetu”, kaže Rektorat.

Policija Calgaryja vodi istragu tog  cyber napada koji je dio sve učestalije takve prakse protiv preduzeća, državnih službi i pojedinaca.

Razlozi za otkupninu

Linda Dalgetty, finansijska i administrativna direktorica Univerziteta, brani odluku da se plati otkupnina da bi se izbjegle prevelike posljedice napada na ugled i rad naučnih istraživača.

“Mi vodimo istraživanja svjetske klase (…) i nismo htjeli da ostanemo bez rezultata rada tokom čitavog životnog stoljeća svojih zaposlenih”, rekla je ta zvaničnica.

Taj stav je kritizirao David Shipley, strateški direktor Univerziteta u New Brunswicku, koji smatra da odluka da se plati otkup, “dovodi u opasnost druge kanadske škole”.

Mark Nunnikhoven, direktor firme za informatičku sigurnost Trend Micro, smatra da će biti “sve više i više napada te vrste”.

“Nema sumnje da je Univerzitetu u Calgaryju ta odluka bila teška” objasnio je on na mreži LinkdIn, ne kritizirajući odluku.

Svakako se ne preporučuje platiti otkup da se ne bi podsticali hakeri, rekao je on. Ali, ispunjavanje uvjeta hakera može se objasniti time što oteti “podaci mogu biti izuzetno vrijedni i od vitalnog značaja za vaše poslovanje”.

Izvor: Agencije