Slovenija podržala ulazak Crne Gore u NATO

Crna Gora je sredinom maja u Briselu potpisala protokol o pristupanju NATO-u (EPA)

Slovenski parlament je velikom većinom glasova ratificirao pristupni protokol za ulazak Crne Gore u NATO.

Za ratifikaciju su glasala 73 zastupnika, a tri su bila protiv, prenosi Hina.

Ulazak Crne Gore u NATO podržale su stranke vladajuće koalicije i opozicija, s izuzetkom Udružene ljevice (ZL), opozicijske stranke koja se protivi svim vojnim savezima.

Ratifikacijom je Slovenija postala druga država koja je ratificirala pristupni protokol saveza i Crne Gore, nakon što je to u utorak prvi učinio Island.

Poziv Crnoj Gori da pristupi NATO-u dokaz je da NATO i dalje zastupa politiku otvorenih vrata prema novim članicama i da je značajan faktor stabilnosti u regiji, izjavio je u parlamentu premijer  Slovenije Miro Cerar, pohvalivši i “impresivne” rezultate koje je u razvoju i reformama Crna Gora postigla od proglašenja nezavisnosti i odvajanja od nekadašnje državne zajednice sa Srbijom.

Pristupanje NATO-u

Crna Gora je sredinom maja u Briselu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon što se dovrši postupak ratifikacije u svih dvadeset i osam zemalja članica.

Protokol je potpisao crnogorski premijer Milo Đukanović i ministri vanjskih poslova dvadeset i osam zemalja članica.

Crnogorski predstavnici potpisivanjem ovoga protokola moći će sudjelovati na sastancima NATO-a, ali neće imati pravo glasa dok se obavi ratifikacija u svim zemljama članicama.

NATO se od osnivanja 1949. godine do sada širio šest puta i narastao s dvanaest na današnjih 28 članica.

Posljednji krug proširenja bio je 2009. kada su se Savezu priključile Hrvatska i Albanija.

Crna Gora je početkom decembra prošle godine i službeno dobila pozivnicu u NATO, nakon čega su u februaru održani uspješni dvodnevni pristupni razgovori.

Time su formalno završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Savezu te je proces nastavljen prema novom koraku, a to je majsko potpisivanje protokola o pristupanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO