Ruski avioni će aktivno podržavati Assada

Lavrov kaže da se nastavlja ruska vojna kampanja u Siriji (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je da će Rusija “aktivno podržavati” sirijske trupe iz zraka u okolini Halepa, nakon što su proteklog vikenda vođene žestoke borbe u kojima su deseci ljudi ubijeni u tom podijeljenom gradu.

Lavrov je rekao da je Rusija dovoljno dugo čekala da sirijska umjerena opozicija napusti oblasti koje su pod kontrolom grupa kao što su Islamska država Irak i Levant i Front al-Nusra, te da zračni udari Rusije ne bi trebalo da budu iznenađujući, prenosi AFP.

“Na ono što se sada dešava u Halepu i okolini mi smo unaprijed upozorili Amerikance i oni znaju da ćemo aktivno podržavati sirijsku vojsku iz zraka kako bismo spriječili teroriste da zauzmu tu teritoriju”, rekao je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Tanjug.

On je dodao da Washington traži od Rusije i sirijskog rukovodstva da odgode zračne napade dok se opozicione snage ne odvoje od boraca ISIL-a i Fronta al-Nusra koji je povezan sa Al-Kaidom.

‘Dovoljno vremena’

“Vjerujemo da je za to bilo više nego dovoljno vremena”, zaključio je Lavrov.

U udarima ruske i sirijske ratne avijacije na Halep na sjeveru Sirije u posljednja 24 sata ubijeno je 55 ljudi. Grad je bio meta više od 150 zračnih udara.

Bombardiran je i jedini put do dijela grada pod kontrolom opozicije.

Istovremeno, Assadove snage su pokrenule i kopnenu ofanzivu na položaje opozicionih grupa južno od Halepa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO