‘Pustinjski jastrebovi’ napreduju ka Raqqi

Trupe napreduju uz zračne napade sirijske i ruske ratne avijacije (EPA)

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, tvrdi da se sirijske trupe i specijalne jedinice poznate kao “Pustinjski jastrebovi” približavaju bazi Taqka, jugozapadno od Raqqe, nezvanične prijestolnice grupe Islamska država Irak i Levant.

AP prenosi i navode sirijske državne agencije SANA da trupe napreduju pod zaštitom zračnih napada koje izvode sirijska ratna avijacija i “ruski prijatelji”, što je je termin koji se odnosi na ruske zračne napade.

U izvještaju je navedeno da vladine trupe sada kontroliraju područje Zakiye, gotovo 40 kilometara od Tabqe, prenosi Tanjug.

AP podsjeća da je vojna baza Tabqa pala u ruke ISIL-u kada su borci te grupe prije dvije godine uspjeli da odatle potisnu sirijsku vojsku, a iste godine su zauzeli i Raqqu.

Napredak opozicije

Demokratske snage Sirije, koalicija kurdskih, arapskih, turkmenskih i asirskih jedinica, stigla je samo osam kilometara od grada Menbija, koji kontrolira grupa ISIL, nakon što je zauzela dva sela jugoistočno od grada, saopćili su lokalni izvori.

Dodaju, također, da su te snage zauzele i nekoliko sela u područjima sjeverno od grada, kao i da se ISIL povukao iz nekoliko područja nakon pojačanih zračnih udara međunarodne koalicije, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Pripadnici grupe ISIL posljednjih nekoliko sedmica bore se na više frontova u Siriji i Iraku, a borci te grupe su pod sve većim pritiskom nakon gubitka teritorija koje su kontrolirali.

U udarima ruske i sirijske ratne avijacije na Halep na sjeveru Sirije u posljednja 24 sata ubijeno je 55 ljudi. Grad je bio meta više od 150 zračnih udara.

Bombardiran je i jedini put do dijela grada pod kontrolom opozicije. Istovremeno, Assadove snage su pokrenule i kopnenu ofanzivu na položaje opozicionih grupa južno od Halepa.

Izvor: Al Jazeera i agencije