Priveden muškarac zbog planiranja napada tokom EURO-a

Ukrajina je pritvorila Francuza osumnjičenog da je planirao seriju napada širom Francuske tokom Evropskog nogometnog prvenstva, saopćila je Sigurnosna služba Ukrajine (SBU). 

Kako se dodaje, ovaj muškarac je došao u Ukrajinu pod krinkom da volontira u borbama na istoku zemlje te tako uspio nabaviti 125 kilograma eksploziva, pet mitraljeza i dva lansera antitenkovskih granata i municije. 

Čovjek je planirao da raznese mostove i infrastrukturu na autoputevima u različitim dijelovima Francuske, kao i urede za prikupljanje poreza, džamiju, sinagogu i javna područja koja će se koristiti za nogometno prvenstvo, navodi se u saopćenju. 

Sigurnosna služba objavila je da je neidentificirani muškarac želio izvesti ukupno 15 napada. 

Također se navodi da je Francuz izrazio protivljenje svojoj vladi zato što dozvoljava masovne imigracije u Francusku, kao i širenje islama. 

Ukrajinske vlasti objavile su fotografije muškarca sa zamagljenim licem kako drži različito oružje. 


Foto: Reuters

Napadi tokom EURO-a su glavna briga francuskih vlasti dok se pripremaju za jednomjesečno prvenstvo koje će se održavati na stadionima u Parizu i osam drugih gradova od petka do 10. jula. 

Oružane grupe su prijetile da će izvesti napade tokom tog perioda, ali vlasti nisu potvrdile da je riječ o stvarnim opasnostima. 

Francuska će angažirati 90.000 snaga sigurnosti u vrijeme prvenstva, a francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u nedjelju da ih prijetnje napadima neće spriječiti da održe EURO. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO