Počele najveće vojne vježbe Poljske i NATO-a

Na vježbama učestvuje gotovo 31.000 vojnika Poljske, SAD-a, 17 članica NATO-a i pet partnerskih zemalja (EPA)

Poljska i veliki broj zemalja članica NATO-a počele su svoje dosad najobimnije vojne vježbe u Poljskoj, u trenutku kada zemlje centralne i istočne Evrope traže čvrste sigurnosne garancije usljed zabrinutosti zbog izričitosti i akcija Rusije.

Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas, poslije sastanka s finskim kolegom Timom Soinijem, da u regiji Baltičkog mora ne postoje prijetnje koje bi opravdale militarizaciju te oblasti, prenio je Tass.

Lavrov je, također, poručio da Moskva ima suvereno pravo da primijeni adekvatne mjere kao odgovor na ekspanziju NATO-a, javlja Reuters.

Vojne vježbe pod nazivom “Anakonda-16”, koje predvodi Poljska, počele su danas u Varšavi, a u njima učestvuje gotovo 31.000 pripadnika vojnih snaga Poljske, Sjedinjenih Američkih Država i još 17 članica NATO-a, kao i vojnika iz pet partnerskih zemalja.

Vježbe će trajati do 16. juna, a testirat će se saradnja između savezničkih komandanata i trupa u pružanju odgovora na vojne, hemijske i cyber prijetnje.

Poljska inicijativa

Inicijativu za održavanje “Anakonde-16” pokrenula je Poljska 2006. godine, a u tome su joj se postepeno pridružile mnoge države članice NATO-a, javlja Tanjug.

Te vježbe su dio programa NATO-a i održavaju se samo nekoliko sedmica uoči ključnog samita Sjevernoatlantske alijanse u poljskoj prijestolnici, za koji se očekuje da će se završiti odlukom o tome da značajan broj vojnika i oprema NATO-a bude bazirani u Poljskoj i baltičkim državama.

Te zemlje su naročito zabrinute zbog oružanog sukoba u Ukrajini, javlja AP.

S druge strane, Rusija tvrdi da je bilo kakvo prisustvo snaga NATO-a u blizini njenih granica prijetnja po sigurnost, podsjeća američka agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Poljski ministar Witold Waszczykowski kaže kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin trebao dobro znati da antiraketni štit u Poljskoj nema značaj za sigurnost Rusije.

Published On 29 May 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO