Orban: Strane sile rade na uvozu migranata

Soros radi protiv mađarskih nacionalnih interesa, kaže Orban (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da određene međunarodne sile snažno rade na tome da u Evropsku uniju dovedu što je više moguće izbjeglica i migranata.

Orban je tako u parlamentu odgovorio na pitanje zastupnika iz nacionalističke stranke Jobbik o mađarsko-američkom milijarderu Georgeu Sorosu kojeg Orban optužuje da potiče migraciju u Evropu, prenosi Hina.

Jobbikov Marton Gyongyosi spomenuo je da je tokom 80-tih godina prošlog stoljeća Soros finansirao stipendije gotovo svih osnivača Orbanove stranke Fidesz.

“Ne mislite li da je licemjerno, oportunistički i nepošteno okrenuti se protiv bivšeg zaštitnika?”, upitao je Orbana.

Različite donacije

Mađarski premijer je odgovorio da je demokratska opozicija u komunističko doba primala donacije iz različitih izvora i to nikada nije bila tajna.

“Odlično je poznato da je George Soros mobilizirao svoje snage protiv komunizma, pomogao njegovom padu i povlačenju sovjetske vojske”, rekao je Orban, dodajući da to nema nikakve veze sa sadašnjom izbjegličkom i migrantskom krizom.

“Postoje određene međunarodne snage koje rade na tome da dovedu u Mađarsku i ostale zemlje EU-a što je moguće više izbjeglica i migranata”, istaknuo je.

“Bez obzira na njegove zasluge iz prošlosti, ono što radi danas protiv je mađarskih nacionalnih interesa”, dodao je Orban.

Izvor: Agencije