Obama povodom ramazana: Moramo više pomagati

Čvrsto sam uz zajednice američkih muslimana i odbacujemo pozive koji nas žele podijeliti ili ograničiti naše vjerske ili građanske slobode (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kazao je, povodom početka ramazana, kako njegova država mora uraditi više da bi pomogla muslimanima koji bježe od nasilja i siromaštva.

„Previše muslimana neće moći ispratiti ramazan iz ugodnosti vlastitog doma ove godine niti moći proslaviti Bajram sa svojom djecom“, navodi se u Obaminom saopćenju u kojem se govori o slavlju na kraju mjeseca posta.

„Moramo nastaviti raditi zajedno kako bismo umanjili patnje ovih ljudi. Ovo sveto vrijeme podsjeća nas na zajedničke obaveze očuvanja dostojanstva svakog čovjeka. Mi ćemo nastaviti s dobrodošlicom dočekivati imigrante i izbjeglice u našu naciju, uključujući i one koji su muslimani“, dodaje predsjednik SAD-a.

Obama je pozvao svoju administraciju na prihvat 10.000 izbjeglica u SAD do početka oktobra, no složen set sigurnosnih provjera do sada je rezultirao prihvatom njih tek 2.500.

Njegov poziv je odgovor na globalnu izbjegličku krizu koju većinom pogoni rat u Siriji koji traje više od pet godina. Prema Agenciji za izbjeglice UN-a, druga država po broju izbjeglih stanovnika je Afganistan.

„Ne možemo zaboraviti milione ljudi širom svijeta koji su raseljeni zbog sukoba i borbi, pa i u našem susjedstvu“, kaže Obama u ramazanskom saopćenju.

Trumpov stav

No, ovogodišnja kampanja uoči predsjedničkih izbora u SAD-u pokazala je podjele kada je riječ o ovom pitanju, a kandidat koji trenutno dominira među Republikancima Donald Trump poziva na zabranu ulaska muslimana u SAD zbog „sigurnosnih problema“.

Obama poziva Amerikance da odbace protivmuslimanske stavove.

„Čvrsto sam uz zajednice američkih muslimana i odbacujemo pozive koji nas žele podijeliti ili ograničiti naše vjerske ili građanske slobode“, naveo je američki lider.

Izvor: Agencije