Napad na jordanske obavještajce kod Amana

Momani naveo kako je meta napada bio lokalni ured obavještajne agencije, a koji se nalazio blizu kampa u kojem živi više od 70.000 izbjeglica (AP)

Pet jordanskih obavještajaca ubijeno je u napadu na ured snaga sigurnosti pored palestinskog izbjegličkog kampa blizu prijestolnice Amana, kazao je državni zvaničnik za tamošnje medije.

Jordanska televizija u ponedjeljak je citirala glasnogovornika Vlade Mohammada al-Momanija koji je kazao kako je napad na ured kod izbjegličkog kampa Al Baqa'a u jordanskoj prijestolnici teroristički.

Momani je naveo kako je meta napada bio lokalni ured obavještajne agencije, a koji se nalazio blizu kampa u kojem živi više od 70.000 izbjeglica.

U napadu su poginula tri oficira, čuvar i operater na telefonskoj centrali. Zvaničnik je rekao kako se incident dogodio ispred užurbanog kampa u sedam sati ujutro, no više detalja nije želio iznijeti.

„Ovaj teroristički napad je jasan primjer kriminalnog ponašanja ovih pojedinaca. Sigurnosne agencije su pokrenule istragu i u potjeri su za ubicama“, dodao je.

Kamp Baqa'a je najveći palestinski izbjeglički kamp u Jordanu, državi u kojoj je od sedam miliona stanovništva veliki dio porijeklom od izbjeglica koje su prebjegle nakon stvaranja Izraela 1948. godine.

Borba protiv ISIL-a

Ranije ove godine pokrenuta je velika sigurnosna operacija u sjevernom gradu Irbidu gdje je ubijeno nekoliko simpatizera skupine ISIL.

Jordan izvodi zračne napade na grupu ISIL u Iraku i Siriji.

Kada je u decembru 2014. godine u Siriji oboren jordanski avion, pripadnici ISIL-a uhvatili su jednog od njegovih pilota. Kasnije je ISIL objavio strašan snimak u kojem se vidi kako je pilot živ zapaljen.

Jordan je, također, otvorio zračnu bazu Prince Hassan koja se nalazi sjeveroistočno od prijestolnice, članicama međunarodne koalicije koju predvodi SAD u borbi protiv ISIL-a.

Tokom marta jordanske vlasti su objavile kako su spriječile ISIL-ove planove napada na ovo kraljevstvo, u operaciji u kojoj je poginulo sedam boraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije