Djeca i žene žrtve sirijskih i ruskih napada u Siriji

U Halepu su bombardovana područja pod kontrolom opozicije (Anadolija)

Najmanje 16 ljudi, među kojima žene i djeca, ubijeno je u zračnim udarima sirijske vojske na tržnicu u provinciji Deir ez-Zor, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Očekuje se da će crni bilans rasti, javlja Opservatorija.

Tržnica se nalazi u gradu Shaara, a na njoj kupuju stanovnici nekoliko obližnjih gradova.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane kazao je da ruske snage nisu izvele borbenu misiju u toj oblasti, prenosi Reuters.

U međuvremenu, snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada bore se protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) blizu aerodroma u Deir ez-Zoru, javlja Opservatorija.

Civilne žrtve i u Halepu

U Halepu, osmero ljudi je poginulo, dok je isto toliko ranjeno u napadima režimskih snaga i ruskih aviona na područja pod kontrolom sirijske opozicije, javlja Anadolija.

[Anadolija]

Bombardovan je i jedini put do dijela grada pod kontrolom opozicije. Istovremeno, Asadove snage su pokrenule i kopnenu ofanzivu na položaje opozicionih grupa južno od Halepa.

Sirijske trupe i specijalne jedinice poznate kao “Pustinjski jastrebovi” približavaju bazi Taqka, jugozapadno od Raqqe, nezvanične prijestolnice grupe ISIL.

AP prenosi i navode sirijske državne agencije SANA da trupe napreduju pod zaštitom zračnih napada koje izvode sirijska ratna avijacija i “ruski prijatelji”, što je je termin koji se odnosi na ruske zračne napade.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO