Clinton na korak do predsjedničke nominacije

Hillary Clinton još nema 2.383 delegata koliko joj je potrebno da bi osvojila stranačku nominaciju (Reuters)

Pobjedom u američkom karipskom teritoriju Portoriku Hillary Clinton se još više približila nominaciji Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 8. studenoga.

Uz pobjedu u Portoriku i onu prethodnu, ostvarenu na američkim Djevičanskim otocima, Hillary Clinton odlučno ulazi u posljednje predizbore.

“Upravo smo pobijedili u Portoriku. Hvala svima na ovoj pobjedi”, napisala je na Twitteru, koristeći i španjolski jezik.

Portoriko daje 67 delegata koji će se podijeliti između Hillary Clinton i Bernieja Sandersa na osnovu izbornih rezultata, dok je na Djevičanskim otocima Hilarry Clinton pripalo svih sedam delegata.

Ona još nema 2.383 delegata, koliko joj je potrebno da bi osvojila stranačku nominaciju, navode agencije.

Glasači u Portoriku i na Djevičanskim otocima mogu sudjelovati na stranačkim predizborima prilikom odabira predsjedničkih kandidata, ali ne mogu glasati na općim izborima u studenome.

Sanders se još nada

Prije nego što joj se pribroje delegati iz Portorika, Hillary Clinton je nedostajalo tek 60 da osigura stranačku nominaciju.

U utorak predsjedničke delegate biraju New Jersey, Sjeverna i Južna Dakota, Montana, New Mexico i Californija.

Sigurno je da će Hillary Clinton osvojiti dovoljno glasova kako bi osigurala predsjedničku nominaciju.

Sanders se, ipak, nada da bi snažna i uvjerljiva pobjeda u Californiji mogla nagnati brojne superdelegate, koji mogu odabrati koga žele, da ponovno razmisle kome žele dati potporu koju, u ovom trenutku, uveliko uživa Hillary Clinton.

Ako bi se superdelegati predomislili, moguće je da se o nominaciji odluči na stranačkoj konvenciji u srpnju.

Glavni grad Washington održava demokratske predizbore 14. lipnja.

Izvor: Agencije