Sirijska vojska ušla u provinciju Raqqa

Sirijska vojska ušla je danas na teritoriju provincije Raqqa, uporište grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prvi put od 2014. godine, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Grad Raqqa, koji se nalazi u istočnom dijelu istoimene provincije, de facto je prijestolnica ISIL-a u Siriji i, zajedno sa iračkim gradom Mosulom, krajnji cilj snaga koje se bore da poraze tu grupu i unište kalifat koji su proglasili.

U saopćenju se navodi da je sirijska vojska u naletu ka najvećoj sirijskoj brani Tabaa na rijeci Eufrat, 40 kilometara uzvodno od grada Raqqa, prenijela je agencija AFP.

Prisustvo ISIL-a

Ta brana je istovremeno meta ofanzive koju su krajem prošlog mjeseca pokrenule kurdske snage, uz podršku koalicije na čelu sa SAD-om, koje napreduju sa sjevera ka Raqqi.

“Režimske snage su uz podršku zračnih udara ruskih aviona i oružanih grupa koje su obučili Rusi ušle jutros u provinciju Raqqa prvi put od augusta 2014. godine”, izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Hashem Ahelbarra, reporter Al Jazeere, izvijestio je da prodor prema Raqqi predstavlja “značajan napredak”, ali da režimskim snagama “predstoji dug put” prije nego što stignu do Tabqe, gdje je prisutan veliki broj boraca ISIL-a.

“Raqqa su sa zapadne strane opkolile Vladine snage, a sa istočne i sjeverne druge sirijske frakcije. Ta pokrajina je na jugu povezana sa provincijom Deir Az Zor, koji je i dalje u rukama ISIL-a”, izvijestio je Al Jazeerin reporter.

Najmanje 26 pripadnika ISIL-a i devet prorežimskih boraca poginulo je od početka ofanzive u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije