Erdogan: Njemačka rezolucija je bezvrijedna

Erdogan je izrazio razočarenje ponašanjem njemačke kancelarke Angele Merkel (AP)

Rezolucija njemačkog parlamenta kojom se ubijanje Armenaca u Prvom svjetskom ratu priznaje kao genocid “nema nikakvu vrijednost” i neće promijeniti stav Turske po tom pitanju, izjavio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

On je upitao kako njemački zvaničnici mogu da pogledaju u oči turske zvaničnike nakon takvog glasanja Bundestaga u četvrtak, koje je navelo Ankaru da povuče svog ambasadora iz Berlina i upozori na dodatne posljedice, prenosi AFP.

Erdogan je, međutim, istakao da je prerano govoriti o ekonomskim mjerama protiv Njemačke.

On je dodao i da spor sa Berlinom ne treba predstavljati faktor koji će uticati na šire odnose Turske sa Evropskom unijom, priznavši da za Tursku ne bi bilo dobro da “djeluje iz mržnje”.

“Odluka koju je donio njemački parlament nema baš nikakvu vrijednost”, rekao je Erdogan tokom svog puta u Afriku, prenose turski mediji.

“Naš stav po pitanju 1915. godine je dobro poznat i ovakva odluka neće promijeniti naše mišljenje o našoj historiji. Ali oni su previdjeli činjenicu da rizikuju izgubiti prijatelja poput Turske”, naveo je turski predsjednik.

Jednoglasno usvojena rezolucija

Njemački Bundestag je u četvrtak gotovo jednoglasno usvojio rezoluciju kojim se ubijanje Armenaca u Osmanskom carstvu naziva genocidom, uprkos oštrim reagovanjima iz Ankare zbog usvajanja te rezolucije.

Erdogan je također izrazio razočarenje ponašanjem njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se nije uključivala u debatu oko sporne rezolucije, i rekao kako bi više volio da se Merkel uključila u tu debatu i “dala svoj glas”.

“Sad se pitam kako će, nakon takve odluke, njemački zvaničnici moći pogledati u oči mene lično i našeg premijera Binalia Yildirima”, istakao je Erdogan.

Izvor: Agencije