Theresa May za nasljednicu Camerona

May najavila da želi provesti radikalni program društvenih reformi (EPA)

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May najavila je u pismu objavljenom u četvrtak u Timesu da će se kandidovati za nasljednicu Davida Camerona i obećala da će okupiti sve Britance.

Cameron se ranije obavezao da će podnijeti ostavku ako britanski birači odaberu izlazak iz Evropske unije, što se dogodilo tijesnom većinom na referendumu 23. juna. 

Do 9. septembra treba biti poznato ime novog premijera, kada će glasati 145.000 članova Konzervativne stranke između dva finalista.

“Nakon referenduma prošle sedmice, naša zemlja treba snažnog i priznatog vođu da prođe ovo razdoblje ekonomske i političke nesigurnosti i dogovori najbolje uslove za izlazak iz Evropske unije”, napisala je May.

Najavila je da želi provesti “radikalni program društvenih reformi”, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo bila “zemlja u službi svih”.

“Nekima mora biti jasno da vladanje nije igra, to je ozbiljna stvar sa stvarnim posljedicama na život ljudi”, rekla je ciljajući na svog glavnog protivkandidata, bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona koji je bio vodeći među zagovornicima Brexita.

‘Nova Margaret Thatcher’

Theresu May (59) je na dužnost ministrice unutrašnjih poslova izabrao David Cameron 2010. Ponekad je nazivaju “novom Margaret Thatcher” zbog čvrstih stavova, bilo da se radi o delinkventima ili ilegalnim migrantima.

May je euroskeptik u duši, ali se nije zauzela za Brexit jer je ostala odana premijeru Cameronu. U kampanji je odradila minimalni posao i pritom čak branila ograničenje useljavanja, a upravo je to bila glavna tema pristalica izlaska iz Evropske unije.

Times je napisao da je “ona jedina ličnost sposobna ujediniti podijeljenu Konzervativnu stranku”.

Kandidati imaju rok do ponoći da podnesu kandidature.

Izvor: Agencije