Lavrov: Obnova dijaloga s Turskom o Siriji

Lavrov (lijevo) govorio o odnosima s Turskom nakon telefonskog razgovora Erdogana i Putina (Reuters)

Rusija i Turska bi mogle uskoro obnoviti dijalog o krizi u Siriji, u okviru normalizacije odnosa između dvije zemlje, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Parizu.

U obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim kolegom Jean-Marcom Ayraultom, Lavrov je rekao da su “otvorena vrata” normalizaciji odnosa s Turskom nakon što je zvanična Ankara izrazila saučešće porodici ruskog pilota čiji je avion pogođen zbog narušavanja turskog zračnog prostora u novembru 2015.

“Vjerujem da ćemo mi i naši turski partneri obnoviti saradnju kako bismo riješili krizu u Siriji”, rekao je Lavrov.

Dodao je kako bi se trebao sresti s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom na konferenciji zemalja crnomorske ekonomske saradnje u ruskom Sočiju u petak.

“Donedavno smo imali veoma bliske kontakte s Turskom o sirijskom pitanju, ali su oni narušeni iz svima poznatih razloga”, rekao je Lavrov.

Obnova saradnje

Izjava je data nakon telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu.

Dvojica lidera razgovarala su o odnosima Turske i Rusije te saradnji na regionalnim pitanjima i humanitarnoj krizi. Složili su se da obnove saradnju, uključujući oblast trgovine, turizma i borbu protiv terorizma.

Francuski i ruski ministar vanjskih poslova osudili su teroristički napad u Istanbulu na aerodromu Ataturk, u kojem je u utorak ubijena 41 osoba, dok je 240 povrijeđeno.

Lavrov i Ayrault složili su se o potrebi zajedničke borbe protiv terorizma.

“Trenutno želimo izraziti solidarnost s turskim narodom, sa svim našim prijateljima, izraziti saučešće porodicama žrtava, pozivajući na međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma”, rekao je Ayrault.

Lavrov je, također, pozvao međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv terorizma, a posebno protiv grupe ISIL.

Izvor: Agencije