Johnson odustao od utrke za premijera

Johnson kaže kako je zaključio da ne može biti kandidat za premijera (EPA)

Bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson izjavio je u četvrtak da se neće kandidirati za nasljednika Davida Camerona na mjesto britanskog premijera i predsjednika Konzervativne stranke.

Johnson je u Londonu rekao da nije u stanju osigurati vodstvo i jedinstvo koje je potrebno Velikoj Britaniji.

“Zaključio sam da ta osoba nisam ja”, rekao je Johnson članovima stranke, jedan od vođa kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Njegova odluka uslijedila je nakon što je ministar pravosuđa Michael Gove u četvrtak ujutro nenadano objavio da će ući u utrku za stranačkog vođu.

Goveova odluka je iznenađenje budući da se očekivalo da će podržati Johnsona na toj dužnosti.

“Htio sam pomoći sastaviti tim za Borisa Johnsona kako bi nas političar koji je zagovarao napuštanje Evropske unije mogao voditi u bolju budućnosti”, napisao je Gove u kolumni za internetsko izdanje lista Spectator, javlja Hina.

“Međutim, nerado sam došao do zaključka da Boris ne može osigurati to vodstvo ili sastaviti tim za zadaću koja je pred nama”, dodao je

Ostali kandidati

Među kandidatima je i ministrica unutrašnjih poslova Theresa May.

“Nakon referenduma prošle sedmice naša zemlja treba snažnog i priznatog vođu da prođe ovo razdoblje ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uslove za izlazak iz Evropske unije”, rekla je May.

Najavila je da želi provesti “radikalni program društvenih reformi”, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo bila “zemlja u službi svih”.

U utrci su još ministrica energetike Andrea Leadsom i ministar odbrane Liam Fox, zagovornici Brexita te ministar za rad i penzioni sistem Stephen Crabb koji se zalagao za ostanak Britanije u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May najavila da će se kandidovati za nasljednicu Davida Camerona.

Published On 30 Jun 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO