CIA: Napad u Istanbulu nosi obilježja ISIL-a

Brennan upozorava da ni SAD nije zaštićen od mogućih napada (Reuters)
Brennan upozorava da ni SAD nije zaštićen od mogućih napada (Reuters)

Napad u Istanbulu u kojem je 41 osoba ubijena nosi “obilježja” grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ocijenio je direktor Centralne američke obavještajne agencije (CIA) i upozorio da Sjedinjene Američke Države nisu zaštićene od napada te grupe.

“Sramotan napad na međunarodnom aerodromu u Istanbulu, u kojem su ubijene desetine osoba i mnoge ranjene, bez svake sumnje nosi obilježja ISIL-a”, izjavio je John Brennan na konferenciji u Washingtonu.

Američki predsjednik Barack Obama već je naslutio u srijedu da je napad u Istanbulu možda djelo ISIL-a, a takvu je ocjenu iznio i turski premijer Binali Yildirim.

Bez preuzete odgovornosti

“U većini slučajeva, ako ne u svima, ISIL nikada ne preuzima odgovornost za napade koje je izveo u Turskoj”, istakao je Brennan.

Četrdeset jedna osoba je ubijena, a 240 ranjeno u tri samoubilačka bombaška napada na glavni istanbulski međunarodni aerodrom Ataturk.

To su najsmrtonosniji napadi u Istanbulu koji je već tri puta ove godine bio meta napada naoružanih grupa.

Brennan je upozorio da ISIL sigurno priprema napade i na američke interese.

“Upozoravam sve one koji misle da je američka teritorija zaštićena, ISIL pokušava napasti i na tom mjestu”, rekao je direktor CIA-e.

Izvor: Agencije


Povezane

U interaktivnom prikazu donosimo pregled oružanih napada koji su se dogodili u Turskoj 2015. i 2016. godine.

29 Jun 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO