Video: Tuča protivnika i pristalica Trumpa

Pristalice Donalda Trumpa koje su napuštale skup ovog republikanskog predsjedničkog kandidata u San Joseu bili su mete verbalnih napada okupljenih demonstranata, neki su i fizički napadnuti, a neke su okupljeni gađali jajima, prenose agencije.

Više od deset osoba prijavilo je kako su bili meta fizičkog napada, te kako su im razbijeni prozori na automobilima. Protivnici Trumpa otimali su znakove kampanje ovog republikanca i na licu mjesta ih palili. 

U početku policija nije reagirala, ali 90 minuta kasnije je rastjerala preostale aktiviste, neke i uhapsila. Najmanje četiri osobe su završile iza rešetaka, a policijski narednik Enrique Garcia je kazao kako je i jedan policajac napadnut.

Gradonačelnik proziva Trumpa

Nekoliko stotina osoba se okupilo na sajmištu u San Joseu, no neki od njih su napadnuti u automobilima ili su bježali od protivnika milijardera.

 

 

Gradonačelnik ovog mjesta Sam Liccardo, inače Demokrata i pristalica Hillary Clinton, kritizirao je Trumpa zbog dolaska u gradove i izazivanja problema sa kojim se poslije lokalne policijske snage moraju nositi.

„U određenom trenutku Donald Trump mora preuzeti odgovornost za neodgovorno ponašanje tokom njegove kampanje“, dodao je Liccardo.

Izvor: Agencije