Sirija otvorila novi front protiv ISIL-a

Američka vojska objavila je da ofenziva napreduje, uz žestok otpor pobunjenika (AP)

Sirijska vojska potpomognuta ruskim zračnim udarima otvorila je u petak novo bojište protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), što je treći masovni napad na samoproglašeni kalifat ovoga tjedna, nakon što su se iračke snage približile Falluji, a sirijska milicija napredovala oko Raqqe uz američku potporu.

Tri goleme ofenzive predstavljaju jednu od dosad najagresivnijih kampanja protiv ISIL-a koji je prije dvije godine proglasio da želi vladati nad svim muslimanima u dijelovima Iraka i Sirije.

Teški ruski zračni napadi usmjereni su na ISIL-ov teritorij na istoku sirijske pokrajine Hama, uz granicu s provincijom Raqqom, prenosi Hina.

Nešto istočnije je grad Raqqa, prijestolnica ISIL-a u Siriji i zajedno s Mosulom u Iraku glavni cilj koalicije koja želi uništiti kalifat.

SAD: Ofenziva napreduje

Sirijska vojska napredovala je oko 20 kilometara i došla je do granica pokrajine, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Istovremeno, milicije koje podupire SAD, uključujući kurdske borce i njihove arapske saveznike, napadaju ISIL u drugim dijelovima pokrajina Raqqa i Halep. 

Američka vojska objavila je da ofenziva napreduje, uz žestok otpor pobunjenika.

U Iraku, vladine snage uz pomoć američkih zračnih napada i proiranskih šijitskih milicija ušle su u ponedjeljak u južna predgrađa utvrde ISIL-a Falluje.

Već četiri dana drže položaje i nisu se približile glavnim, najnaseljenijim dijelovima tog grada oko 50 kilometara od Bagdada.

Izvor: Agencije