Njemačka: Pod prismotrom 500 muslimana

Federalni tužitelji navode kako su muškarci koji su uhapšeni planirali napad na zapadni grad Dizeldorf (EPA)

Njemačke vlasti prate skoro 500 muslimana za koje vjeruju kako predstavljaju potencijalnu prijetnju po sigurnost, naveli su zvaničnici, dan nakon hapšenja trojice osumnjičenih za planiranje napada u ovoj državi, a u ime oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), javlja agencija AP.

Muškarci, identificirani samo kao sirijski državljani Hamza C. (27), Mahood B (25) i Abd Arahman A.K. 831), uhapšeni su na tri odvojene lokacije širom Njemačke nakon dojave dobijene od četvrtog sumnjivca, a koji se javio francuskim vlastima ranije ove godine.

Iako Njemačka nije bila na udaru napada sa velikim brojem žrtava, kakvi su viđeni proteklih mjeseci u Francuskoj i Belgiji, vlasti ove države navode kako je ona meta i kako je visok rizik od napada, dodaje agencija AP.

„Definitivno je prerano govoriti o detaljnijim stvarima jučerašnjih dešavanja“, kazao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke Johannes Dimroth koji je dodao kako će vlasti morati još pričekati ishod istrage tužiteljstva.

Sva tri uhapšena muškarca u Njemačkoj živjela su u izbjegličkim centrima, što pojačava zabrinutost da ISIL možda šalje borce u Njemačku prerušene kao tražitelje azila. Skoro 1,1 milion osoba je registrirano kao tražitelji azila u Njemačkoj prošle godine, mnogi od njih bježe od rata i progona u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Planiran napad na Dizeldorf

Dimroth navodi kako su vlasti dobile uvjerljive dojave o mogućim militantima koji dolaze u Njemačku kao tražitelji azila, te kako sistematski provjeravaju te navode. Nije kazao koliko od 499 onih koji su pod prismotrom državne i federalne policije je došlo tražiti azil.

Federalni tužitelji navode kako su muškarci koji su uhapšeni planirali napad na zapadni grad Dizeldorf, premda nisu imali konkretne planove.

Njemački sedmični list Der Spiegel u petak je objavio kako je riječ o zavjeri u kojoj je trebalo učestvovati ukupno deset napadača, od kojih su dvojica trebali detonirati samoubilačke prsluke. Magazin nije naveo ime izvora koji mu je dao tu informaciju, za koju kaže kako su je francuske vlasti dobile od Saleha A., 25-godišnjeg Sirijca koji je pritvoren u Francuskoj.

Nijedno od prezimena sumnjivaca nije objavljeno zbog njemačkih zakona o privatnosti, navodi AP.

Agencija dodaje kako su vlasti mjesecima tiho pratile trojicu muškaraca prije nego što su ih uhvatili u četvrtak jer je jedan od njih planirao putovati u južnu Europu, navodi Der Spiegel.

Izvor: Agencije