UN upozorava Britaniju zbog govora mržnje

Ujedinjeni narodi upozorili su Britaniju da poduzme određene akcije zbog intenziviranja govora mržnje nakon britanskog referenduma. Mnogi stanovnici Britanije migrantskog porijekla pretrpjeli su uvrede. Posebno su na udaru pripadnici poljske zajednice.

Premijer David Cameron je naveo da ksenofobni napadi moraju odmah prestati.

Iako je odmah uklonjen, grafit na poznatom Poljskom kulturnom centru u zapadnom Londonu jasno govori o motivima onih koji su napisali “Marš iz Velike Britanije.”

U obližnjem kafiću sjedi Stanley, čije je pravo ime Stanislav. Njegovi roditelji su bili ilegalci koji su se u Varšavi borili protiv nacista. U Londonu živi već 40 godina i kaže da se ovo nikada prije nije desilo.

“Ovaj incident nas je veoma pogodio. To je naš kulturni centar, na njega smo ponosni i u njemu uživamo”, kazao je Stanley Grudzien.

Ispred centra naišli smo na Sandru, studenticu medicine koja studira u Londonu. Zbog rezultata referenduma možda neće moći završiti svoje školovanje i postati doktorica medicine.

“Ovo je žalosno, jer se mi trudimo biti dobri. U Poljskoj ima puno Engleza, ali mi ne radimo ovakve stvari“,  kazala je Sandra Kruczek.

Reakcije nisu izostale. Građani ove londonske općine ostavljaju cvijeće i poruke podrške. Njih 70 posto je glasalo za ostanak u EU. Osuđuju rasističke incidente.

„Samo nekoliko dana nakon Brexita, gradonačelnik Londona, i sam pripadnik etničke manjine, pozvao je policiju na dodatni oprez. Sve je jasnije da je rezultat referenduma potakao krajnju desnicu na otvorenu akciju“, javlja novinar Laurence Lee.

Migranti na meti napada

Ali, incidenti nisu ograničeni samo na London i nisu samo Poljaci na meti rasista.

Snimak koji je objavila mančesterska policija, prikazuje maltretiranje američkog državljanina koji je na kraju poliven pivom.

U drugom incidentu, muškarac je izašao iz vozila da taksisti kaže da se vrati odakle je došao, ne znajući da je taksista rođen u Velikoj Britaniji.

Prije i nakon referenduma, mediji koji su podržavali napuštanje Unije nisu gubili vrijeme da podsjete glasače da su najveći problem imigranti koji im uzimaju poslove.

Ali ima i onih koji su se predomislili. Prošle godine je predvodnik kampanje za ostanak Velike Britaniju u EU ovako opisao izbjeglice smještene u francuskoj luci Kaleu: “Situacija je teška jer pristižu horde imigranata…”

Ali sada Cameron i iste novine pozivaju na smirenje strasti.

“Proteklih dana svjedočili smo ogavnim grafitima na Poljskom kulturnom centru i verbalnim uvredama pripadnika etničkih manjina”, rekao je David Cameron.

Rasističke poruke u kojima se Poljaci nazivaju štetočinama, te skrnavljenje spomenika palim borcima, odražavaju nepoznavanje historije i način manipulacije javnog mnijenja.

Poljska zajednica je ponosna na doprinos u borbi Velike Britanije protiv nacizma, i ponosni su građani te zemlje. Međutim, čini se da se opet suočavaju s rasizmom, baš kao i davne 1943. godine. 

Izvor: Al Jazeera