Porast broja napada u Njemačkoj

Mete napada ekstremnih desničara u Njemačkoj posebno bili tražioci azila (EPA)

Broj nasilnih krivičnih djela koje su u Njemačkoj tokom prošle godine počinili ekstremni desničari je porastao za više od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su podaci Njemačke obavještajne agencije.

U godišnjem izvještaju Agencije se navodi da je tokom 2015. zabilježeno 1.408 krivičnih djela sa elementima nasilja koje su počinili desničari, prema 990 iz 2014. godine, prenijela je agencija AP.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je u utorak izjavio da su prošle godine mete napada ekstremnih desničara posebno bili tražioci azila.

Porast zločina iz mržnje

Njemačka je prošle godine zabilježila veliki priliv izbjeglica sa Bliskog Istoka i Afrike, kojih je u tu zemlju stiglo više od milion, dok je istovremeno porastao i broj članova desničarskih grupa.

Organizacija Amnesty International je nedavno saopćila da Njemačka ne uspijeva zaustaviti porast zločina iz mržnje, poput napada na azilantske centre, a postoje naznake da je “institucionalni rasizam” problem u policiji i drugim agencijama za provođenje zakona.

Ta organizacija tvrdi da čak i prije dolaska više od miliona izbjeglica prošle godine u Njemačku, vlasti nisu na propisan način istraživale, sudski gonile ili kažnjavale ljude za zločine iz mržnje.

Također podsjeća da je 2011. otkrivena mala neonacistička ćelija, Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja je između 2000. i 2007. ubila devet izbjeglica i jednu policajku.

Izvor: Agencije