Jevrejima zabranjen pristup Al-Aqsi tokom ramazana

Al-Aksa je treća po značaju džamija u islamu (Reuters)

Izraelska policija je nakon nasilnih protesta u posljednja dva dana na Brdu hrama u jerusalemskom starom gradu, saopćila da zabranjuje turistima i Izraelcima Jevrejima da posjećuju to sveto mjesto do kraja muslimanskog mjeseca posta ramazana, u nastojanju da se smanji napetost.

Protesti su izbili poslije žalbi muslimanskih vjernika da se krši status quo na osnovu koga je Jevrejima zabranjeno da posjećuju Brdo hrama, na kome se nalazi džamija Al-Aqsa, za vrijeme muslimanskog mjeseca posta.

Povećana napetost

U posljednjih nekoliko godina izraelske vlasti su zabranjivale Jevrejima da idu na Brdo hrama na kraju Ramazana jer je napetost ionako povećana zbog okupljanja velikog broja muslimana, navode izraelski mediji. Ove godine ta politika je promijenjena, ali je danas pristup ipak zabranjen.

“Brdo hrama će biti zatvoreno za sve posjetioce”, navedeno je, uz aluziju na Jevreje, u policijskom saopćenju. Također je upozoreno da će se na svako “remećenje mira odgovoriti agresivno”, navodi agencija Beta.

Policija je u stalnom kontaktu sa muslimanskim vjerskim vlastima i zahtijeva da i one učine sve kako bi se spriječili neredi.

Protest Jordana

Vlada Jordana, zemlje zaštitnice svetih mjesta u Jerusalemu, je sinoć osudila “nastavak izraelskih nereda” kraj džamije Al-Aqsa, kako je navela. U saopćenju glasnogovornika Vlade se aludira na ulazak jakih sigurnosnih snaga na Brdo hrama i korištenje gumenih metaka i suzavca protiv vjernika.

“Zahtijevamo da Izrael hitno zaustavi sve te eskalirajuće akcije koje su potpuno neopravdane”, navedeno je u saopćenju Mohammada al-Momenija, prenosi izraelski portal Ynet. Glasnogovornik je upozorio su izraelske akcije suprotne svim relevantnim međunarodnim sporazumima i konvencijama.

Valu nasilja u Izraelu i na Zapadnoj obali koji je počeo u oktobru prošle godine prethodili su nesporazumi i neredi na Brdu hrama. Nasilje se umnogome stišalo posljednjih sedmica. U njemu je poginulo više 200 Palestinaca i 32 Izraelca.

Izvor: Agencije