Čile zakonom objavio rat gojaznosti

Stanovnici Čilea najveći su konzumenti brze hrane. Osim toga, Čile je treća zemlja na svijetu po broju gojaznih. Vlada je nedavno uvela zakonske mjere kojima se nastoje boriti protiv loših prehrambenih navika stanovništva.

Čile je izdužena, uska zemlja sa sve debljim stanovništvom. Čak 40 posto čileanske djece starije od šest godina je gojazno. Brza hrana i grickalice su posvuda. U ratu protiv kalorija, Vlada je objavila rat hrani koja se smatra nezdravom. Zakonom će prisiliti prehrambene proizvođače da na ambalaži proizvoda navedu upozorenje o visokom nivou šećera, masti i soli.

“Ovo je revolucionarna mjera”, rekao je čileanski ministar zdravstva Jaime Burrows.

Pokazujući keks koji bi uskoro mogao biti označen kao opasan, ustvrdio je kako “ovaj keks sadrži veliku količinu šećera, zasićenih masnoća i visoko je kaloričan.”

Ova mjera pogađa i najveću svjetsku korporaciju brze hrane. McDonald'sovi ‘Happy Meals’, između ostalog, neće se smjeti prodavati s trenutnim sadržajem.

Na udaru i ‘Kinder jaje’

“Zdravstveni zvaničnici tvrde da ‘Happy Meal’ sadrži previše soli i zasićenih masti, što McDonald's poriče. Ali, najveći problem, prema brojnim nutricionistima, je igračka, koja, kako navode, podsvjesno potiče ljude na konzumiranje brze hrane, praktično od kolijevke do groba“, javlja iz Santijaga novinarka Al Jazeere Lucia Newman.

“Kinder jaje”, koje također sadrži igračku, još je jedna žrtva rata protiv debljine. Italijanski proizvođač razmatra tužbu protiv Vlade Čilea, koja je, uprkos pritiscima korporacija, zabranila reklamiranje i prodaju brze hrane djeci u školama.

“Globalna industrija prerađene hrane se protivi, jer ako uspijemo promijeniti prehrambene navike i djece i odraslih, to bi mogao biti primjer za ostale države, jer je riječ o globalnom problemu”, rekao je predsjednik Udruženja nutricionista Čilea Samuel Duran.

I prije nego što je stupio na snagu, novi zakon dovodi do promjena. Mnogi proizvođači prepolovili su udio šećera u jogurtima i popularnim žitaricama. To je dobar početak za državu koja je odlučna u borbi protiv epidemije gojaznosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO