John Kerry danas u Briselu i Londonu

John Kerry kazao da žali zbog britanske odluke o izlasku zemlje iz Evropske unije (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry u ponedjeljak dolazi u Brisel, na sastanak s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, a potom će otputovati u London.

“Želimo ujedinjenu i jaku Evropsku uniju, kao partnera s kojim možemo raditi na važnim temama s kojima smo danas suočeni”, rekao je Kerry na konferenciji za novinare s italijanskim kolegom Paolom Gentilonijem.

Govoreći o referendumu na kojem su se britanski građani opredijelili za izlazak iz Evropske unije, Kerry je kazao: “Jedna zemlja je donijela odluku, za koju su se Sjedinjene Američke Države nadale da će ići u drugom smjeru.”

Dodao je da će se ta odluka razmatrati u kontekstu interesa i vrijednosti koje ih povezuju s EU-om.

Gentiloni je rekao da Brexit pokazuje potrebu pokretanja evropskog plana.

“Pred nama je izazov da tu krizu pretvorimo u priliku i od tog teškog trenutka učinimo prigodu za pokretanje EU-a”, izjavio je italijanski ministar.

Razočaranje zbog Brexita

Washington nije skrivao razočaranje nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz EU-a, 43 godine nakon pristupa evropskim sporazumima.

Sjedinjene Američke Države strahuju od posljedica na svjetski rast i potresa na finansijskim tržištima, koja su jako pala u petak u Evropi.

Američki predsjednik Barack Obama se jasno izjasnio za ostanak Velike Britanije u EU.

U petak je Obama rekao da će Velika Britanija i EU ostati nezaobilazni partneri Sjedinjenih Američkih Država.

U Londonu će se američki državni sekretar sastati s britanskim kolegom Philipom Hammondom i drugim dužnosnicima Vlade Davida Camerona.

Kerry je u nedjelju kazao da žali zbog britanske odluke o izlasku zemlje iz EU-a i obećao da će Evropljanima pružiti podršku.

Izvor: Agencije