Izraelci ispalili gumene metke na vjernike kod Al-Aqse

Povrijeđeno 12 Palestinaca, dok su četverica uhapšena (Facebook/Qpress)

Izraelske snage upale su u kompleks džamije Al-Aqsa, u okupiranom Istočnom Jerusalemu, u nedjelju ujutro, gdje je došlo do njihovog sukoba s vjernicima.

Agencija Ma'an javlja kako je povrijeđeno najmanje 12 Palestinaca, privedeno ih je četvero, u vrijeme kada muslimanski sveti mjesec ramazan ulazi u posljednjih deset dana.

Palestinski Crveni polumjesec navodi kako su izraelske snage koristile čelične metke presvučene gumom i suzavac na grupi vjernika te ih udarali palicama.

Pet Palestinaca je odvedeno u džamiju Al-Maqasid, u Istočnom Jerusalemu.

Svjedoci navode kako su izraelske snage obilazile džamiju Al-Qabli u kompleksu rano ujutro prije nego što su otvorile Marokansku kapiju i dozvolile grupi radikalnih jevrejskih vjernika da uđu u kompleks, što je izazvalo sukobe palestinskih vjernika i izraelskih snaga sigurnosti.

Otvorena Marokanska kapija

Direktor kompleksa Al-Aqse Omar al-Kiswani za Ma'an je kazao kako je od metaka povrijeđeno 12 vjernika, od čega troje u glavu, a ostali u leđa i donje ekstremitete.

On je istakao kako su izraelske snage, uprkos činjenici kako su posljednjih 10 dana proteklih ramazana imale praksu zatvaranja Marokanske kapiju kroz koju izraelski posjetitelji i turisti ulaze u kompleks, danas su je otvorile i tako izazvale sukobe.

Al-Kiswani je osudio upade i napade na vjernike tokom ovog perioda te krivi Izrael za današnji incident.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld je potvrdio kako su četverica Palestinaca danas uhapšena u kompleksu džamije Al-Aqsa, “zbog izazivanja nemira”, te kako se posjeta grupe Izraelaca nakon hapšenja “dalje razvijala normalno”.

Izvor: Agencije