Izrael tvrdi da je postigao sporazum s Turskom

Izrael bi trebao dopustiti Turskoj da isporuči sve što želi u Pojas Gaze (EPA)

Premijer Turske Binali Yildirim održat će u ponedjeljak u Ankari konferenciju za novinare, na kojoj će govoriti o rezultatima pregovorima s Izraelom.

Prema saopćenju Vlade Turske, premijer će u 13.00 sati po lokalnom vremenu održati konferenciju za novinare u palati Čankaja u Ankari.

Međutim, mediji prenose kako Izrael tvrdi da su dvije zemlje postigle dogovor o normalizaciji odnosa.

Sastanak u Rimu

“Izrael i Turska u nedjelju su dogovorili normalizaciju odnosa na sastanku u Rimu”, rekao je visoki izraelski dužnosnik izraelskim novinarima koji prate premijera Benjamina Netanyahua na putu u italijansku prijestolnicu, prenosi Hina.

Službena objava obnove punih odnosa očekuje se u ponedjeljak, nakon tri godine razgovora koje je poticao Washington, kako bi se okončala duga kriza otvorena napadom 2010. godine izraelske strane na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova za sada nije komentiralo objavu izraelskog dužnosnika, piše Reuters.

Diplomatski odnosi između dviju zemalja nisu prekinuti od 2010. godine, već su spušteni na niži nivo, uz povlačenje ambasadora i zamrzavanje vojne saradnje, nakon napada izraelskih komandosa na “Mavi Marmara”, brod na kojem je tada ubijeno deset turskih državljana.

Taj brod bio je dio međunarodnog konvoja od šest brodova čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humanitarnu pomoć Gazi.

Kompenzacija za porodice turskih državljana ubijenih na brodu jedna je od tačaka pregovora koji se vode u Rimu između dviju strana, piše agencija dpa.

Isporuke za Pojas Gaze

Dodaje kako bi Izrael trebao dopustiti Turskoj da isporuči sve što želi u Pojas Gaze, ali sve brodske pošiljke moraju proći izraelsku sigurnosnu kontrolu u luci Ashdod.

Prema sporazumu, Izrael će dopustiti Turskoj gradnju elektrane, bolnice i tvornice za desalinizaciju vode u Gazi, navodi izraelski portal Ynet.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova nije te navode htjelo komentirati.

Izvor: Agencije