Građani Wolverhamptona slave Brexit

Wolverhampton je jedan od britanskih gradova čiji su stanovnici velikom većinom podržali izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. Veliki broj građana u krizi je ostao bez posla. Danas su mnogi od njih sretni što njihova država napušta EU.

Ovaj grad je svjestan svog položaja u svijetu. Geografski i emotivno Wolverhampton je u samom srcu Engleske. Imao je uspone i padove, industrijsku revoluciju, pad manufakture i najtežu recesiju u poratnom periodu. Privredna kriza išla je “ruku pod ruku” s većim priljevom radnika iz drugih dijelova EU-a. Upravo to je faktor koji mnogi krive za stagnaciju i to ih je i nagnalo da podrže ideju napuštanja Unije.

“Taj je trend prisutan 30 ili 40 godina, a nastao je nakon ‘80-ih i perioda velike neravnopravnosti između geografskih regija. Nalazimo se u dijelu Velike Britanije koji je ‘80-ih godina pretrpio težak udarac. U ovom i sličnim područjima i danas su mnogo manje plate u odnosu na druge. To su područja koja su glasala za izlazak iz Unije”, kaže Torsten Bell iz fondacije “Resolution”.

Novinarka Al Jazeere Sonia Gallego iz Wolverhamptona javlja kako euroskepticizam ima snažno uporište u tom gradu.

EU – ‘skup nepotrebnih birokrata’

“Lokalno stanovništvo ne cijeni previše Evropsku uniju. Percepcija građana je da je EU tek skup nepotrebnih birokrata, daleka politička elita koja se miješa u njihove živote. Mnogi su ovdje oduševljeni rezultatima referenduma”, dodaje.

To pokazuje i anketa u kojoj ispitanici kažu kako su prezadovoljni rezultatom, kako su dobili svoju državu natrag i “slobodu od evropskog jarma”.

“Sada možemo donositi odluke samostalno. Novac neće toliko odlaziti iz države”, kazala je jedna stanovnica Wolverhamptona.

Ta je poruka doprla i do političkog vodstva. Mnogi su ovdje frustrirani statusom quo.

“Ovaj grad prošao je kroz velike ekonomske probleme. Mnogi za to krive EU. Mislim da nisu u pravu, ali razumijem zašto to rade”, govori Rob Marris, parlamentarac iz ovog grada.

Neizvjesna budućnost

Drugima je najveći problem i dalje pitanje imigracije, pogotovo iz drugih država EU-a. Neki migranti se s tim ne slažu.

“Kako neko ko dolazi iz Poljske, ko ne govori engleski i nema nikakvih kvalifikacija može oteti posao nekom Englezu koji je završio fakultet i savršeno govori jezik? Mislim da to u konačnici neće biti dobro za Englesku”, govori jedan od njih.

I dok se Vlada bude bavila teškim procesom izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, problemi neće nestati. Građanima su obećana nova radna mjesta, investicije i nada u bolju budućnost. Rezultata gotovo i nema, a s novim seizmičkim političkim promjenama na pomolu, budućnost izgleda još neizvjesnije.

Izvor: Al Jazeera