Ulične borbe Kurda i ISIL-a u Manbiju

Ofanziva SDF-a pokrenuta je 31. maja (Reuters)
Ofanziva SDF-a pokrenuta je 31. maja (Reuters)

Kurdski borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF), uz pomoć arapske oružane grupe ušli su u ključni sjeverni grad Manbij, uporište grupe Islamska država Irak i Levant, saopštili su SDF i aktivisti.

Borci SDF-a u četvrtak su sporo napredovali prema centru grada nakon što su ušli u njegova rubna područja uz pomoć zračnih udara američke koalicije na pozicije ISIL-a.

Savjetnik SDF-a Nasser Haj Mansour je kazao da su vojne snage ušle u grad u srijedu sa sjevera.

Kada su borci ušli u grad, izbile su žestoke ulične borbe između zgrada, rekao je Rami Abdel Rahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Zatočeni deseci hiljada civila

Kazao je kako će napredak biti spor jer se SDF suočava sa zasjedama „koje postavljaju džihadisti kako bi spriječili gubitak kontrole nad gradom“.

Abdel Rahman kaže da su deseci hiljada civila zatočeni u gradu, iako je 8.000 njih izbjeglo otkako je ofanziva SDF-a pokrenuta 31. maja.

Civili strahuju da će ih ISIL koristiti kao živi štit, u gradu koji je imao populaciju od 120.000 ljudi prije početka rata u Siriji 2011.

SDF je uspio opkoliti grad 10. juna ali je njegov napredak usporio kako je ISIL pružao otpor, uključujući i svakodnevnim samoubilačkim napadima.

Manbij je ranije bio ključni grad na liniji opskrbe između turske granice i Raqqe, koju ISIL smatra svojim glavnim gradom.

ISIL drži Manbij od 2014, a te godine je oružana grupa preuzela kontrolu nad velikim dijelovima Sirije i Iraka i proglasila halifat.

SDF je formiran u oktobru 2015. Ima 25.000 vojnika, među kojima su Kurske jedinice narodne zaštite (YPG) i arapski kontingent koji broji 5.000 boraca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO