Video: U Brazilu ubijen jaguar, olimpijska maskota

Jaguar ubijen nakon što je pobjegao iz kaveza (Reuters)
Jaguar ubijen nakon što je pobjegao iz kaveza (Reuters)

Ženka jaguara ubijena je u amazonskom gradu Manausu nakon ceremonije na kojoj je fotografirana s olimpijskom bakljom.

Brazilski vojnik bio je prisiljen ubiti jaguara nedugo nakon završetka pripremne ceremonije za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, koje će biti održane od 5. do 21. augusta ove godine.

Sedamnaestogodišnja ženka jaguara imena Juma, nakon ceremonije, premještena je u kavez, odakle je pobjegla, pa je jedan od vojnika prvo ispalio strelice za smirivanje, a potom je otvorio vatru iz pištolja.

“Smrt jaguara bila je veoma tužna. Napravili smo grešku tako što smo dozvolili da olimpijska baklja, simbol mira i jedinstva, bude izložena uz okovanu divlju životinju. Garantiramo da sličnih incidenata neće biti na Olimpijadi”, saopćio je Organizacioni komitet Olimpijade.

Ubijanje životinje izazvalo je reakcije grupa i udruženja za zaštitu prava životinja, koja su kritizirala brazilske vlasti, jer su u olimpijski događaj uključile divlju životinju.

“Kada će ljudi (i institucije) prestati s ovim bolesnim prijedlozima da trebaju pokazati moć i kontrolu prikazujući pripitomljavanje divljih životinja”, napisala je na svojoj službenoj stranici Unija za slobodu divljih životinja sa sjedištem u Rio de Janeiru.

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, jaguar je ugrožena vrsta, koja je već nestala u Urugvaju i El Salvadoru. 

Izvor: Agencije


Povezane

Do početka Olimpijskih igara ostalo je još manje od dva mjeseca, a Rio se suočava s brojnim izazovima. Istovremeno, olimpijska baklja bez problema nastavlja svoj put kroz cijeli Brazil.

Olimpijci blizanci nisu neuobičajena pojava. Međutim, na Igrama u Riju vidjet ćemo nešto novo. Prvi put će na Igrama nastupiti trojke. Simpatične Estonke Leila, Lily i Lina Luik predstavljat će svoju zemlju u najtežoj atletskoj disciplini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je zabranu nastupa ruskim atletičarima na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.Odluku je nazvao „nepravednom i nepoštenom.” Na juče održanom sastanku Međunarodna atletska federacija donijela je odluku o zabrani jer atletski savez ove zemlje, nije uspio da riješi problem široko rasprostranjenog dopinga među ruskim sportistima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO