Pronađeni ostaci džamije Mehmed-paše Sokolovića

Radi se o ostacima džamije koju je dao sagraditi Mehmed-paša Sokolović, a koju je porušila habzburška vojska 1692. (Anadolija)

U gradu Szigetvaru, na jugu Mađarske, nedaleko od grobnice u kojoj su zakopani unutrašnji organi sultana Sulejmana Veličanstvenog, pronađeni su ostaci džamije koju je za vrijeme Osmanskog carstva dao sagraditi Mehmed-paša Sokolović, javlja Anadolija.

Ostaci džamije pronađeni su u okviru arheoloških iskopavanja kojima je rukovodila Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Turske, nedaleko od grobnice s organima Sulejmana Veličanstvenog, koji je preminuo 1566. godine.

Istraživači su utvrdili da se radi o ostacima džamije koju je dao sagraditi Mehmed-paša Sokolović, a koju je porušila habzburška vojska 1692. godine.

Potraga za tekijom sarajevskih derviša

Profesor sa Univeziteta Pecs i vođa istraživanja Norbert Papp je u izjavi za Anadoliju podsjetio kako je prošle godine pronađena grobnica Sulejmana Veličanstvenog te da je istraživačka ekipa u blizinu grobnice tražila i ostatke jedne džamije i turbeta.

“Danas smo pronašli ostatke džamije. Prema dostupnim podacima iz tog perioda, u Szigetvaru je, pored turbeta Sulejmana Veličanstvnog, jednu džamiju sagradio Mehmed-paša Sokolović. Građevina koju smo pronašli puno je veća od turbeta i okrenuta je prema Mekki”, kazao je Papp.

Istakao je kako se radi o izuzetku, s obzirom na to da su džamije i turbeta iz Osmanskog perioda na području Mađarske građeni uglavnom unutar gradova.

“U osmanskom periodu Mađarska je imala oko milion stanovnika i tada je bilo 20.000 do 30.000 osmanskih vojnika. Oni su živjeli u gradovima, stoga su džamije i turbeta građeni unutar gradova. Samo jedna džamija i turbe su sagrađeni izvan grada, a njih smo upravo pronašli. Sulejman Veličanstveni umro je baš ovdje i zbog toga su ovdje zakopani njegovi unutrašnji organi te sagrađeni džamija i turbe”, rekao je Papp.

Poručio je kako će nastaviti istraživanja na ovoj lokaciji te dodao: “Prema arhivskim podacima, u istoj regiji nalazi se tekija, koju su 1570-ih godina koristili derviši iz Sarajeva. Pokrenuli smo i istraživanja na tom planu i nadam se da ćemo brzo doći do rezultata.”

Sulejman I, Veličanstveni, Zakonodavac

Sulejman I, u Evropi poznat kao Veličanstveni, a u islamskom svijetu kao Zakonodavac, bio je sultan Osmanskog carstva koji je živio od 1520. do 1566. godine.

Pod njegovim vodstvom Osmansko carstvo je doseglo vrhunac i postalo je svjetska sila.

Osvojio je otoko Rhodos, Beograd (1521), pobijedio mađarsku vojsku Ludovika II u Mohačkoj bici (29. august 1526), osvojio je velike dijelove sjeverne Afrike i Transilvaniju.

Umro je tokom opsade Sigeta 1566. godine.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada